Seksualundervisning, Livet i klassen

Incest

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- bag om overskriften

Af Lars Sander Jørgensen

Serie: Bag om overskriften

56 sider, 143,75 kroner

Alinea

Alinea@alinea.dk

Bogen vil bag om overskrifterne i avisdebatterne for at fortælle om, hvad incestovergreb konkret er, hvor mange der udsættes for incest, om hvad loven siger, om krænker- og offerprofiler og om, hvor der er hjælp at hente.

Forfatteren lægger op til nuancering og diskussion efter hvert afsnit.

En skoleklasse, der læser de to cases, der meget udførligt fortæller om en fars overgreb på sin søn og en onkels overgreb på en niece, vil øjeblikkeligt stemme for dødsstraf. Skulle der tilmed sidde et tavst incestoffer i klassen, vil rædslen for at blive stigmatiseret, som beskrevet i bogen, klart forhindre vedkommende i at åbne munden nogensinde.

Emnet kan ikke diskuteres. Det viser forfatterens forsøg på at profilere krænker og offer også. Først reagerer de sådan og sådan, beskrives det, og i næste afsnit reagerer de stik modsat. End ikke for læreren er der holdbare pejlemærker, og vi skal ikke bilde 13-14-årige ind, at de kan diskutere sig frem i en nuanceret debat. Der er ikke noget at diskutere - overgreb er overgreb. Emnet er et soleklart lærerforedragstema, hvor læreren påtager sig det fulde ansvar for at fortælle klassen, hvad nogle børn udsættes for, og hvor de kan henvende sig efter hjælp.

Til et sådant foredrag kan bogens oplæg og telefonhjælpsliste bruges.

Annette Westrup