Samfundsfag

De uønskede

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- om kurdiske gadebørn i Istanbul

Af Adil Erdem

112 sider, 158 kroner

De uønskede

- arbejdsbog

Af Flemming Andersen

62 sider, 78 kroner

CDR Forlag

cdr@forlagene.dk

Bogen fortæller, at børn i Tyrkiet har pligt til at gå i skole, hvis de er mellem seks og 14 år. Det gør de fleste af dem ikke. Ifølge Unicef i Ankara har over halvdelen af alle tyrkiske børn over otte år arbejde, ofte hele dagen. Værst står det til i Istanbul, hvor hver tredje lønarbejder er et barn.

De mest udnyttede er de ensomme gadebørn fra de kurdiske områder, som forældrene har opgivet at forsørge. De prøver i tusindtal at klare sig som gadesælgere, skopudsere og som småkriminelle i storbyernes turistområder.

Adil Erdem har talt med 14 af dem og fået dem til at fortælle deres historier om fattigdom, vold og etnisk undertrykkelse. De er alle repræsentative for gadebørn overalt i den fattige verden, og myndighederne er i Tyrkiet, som andre steder, potteligeglade med dem.

Men de kurdiske børn forfølges af politiet. Derfor er det ubegribeligt, at forlag, forfatter og fotograf bringer så udførlige personhistorier og så mange let identificerbare billeder af de arme unger. Den tyrkiske ambassade i Danmark forfølger jo nidkært enhver negativ omtale af Tyrkiet. Bogens eksponering af den manglende sociallovgivning og fuldstændige fravær af social omsorg for det kurdiske mindretal vil, ud over at forklare, hvorfor Tyrkiet ikke kan blive optaget i EU de første 25 år, få ambassaden til at gå i selvsving, men det kan jo kun gå ud over ungerne. Den kurdiskfødte Adil Erdem lever jo trygt og godt i Danmark og kan ikke røres. Modelfotos og lidt mere

slørede baggrundshistorier havde ikke stået i vejen for, at 6.-7. klasse kan bruge bog og arbejdsbog som konkretisering af temaer om børnearbejde, børnerettigheder og FN's børnekonvention.

Annette Westrup