Samfundsfag

Politikens bog om det alternative

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En håndbog om mystik og videnskab

Af Lars Peter Jepsen (redaktør)

256 sider, 249 kroner

Politiken

At virkeligheden overgår fantasien, er en gammel sandhed, men hvad hjælper det, hvis man ikke kender virkeligheden? Uvidenhed giver plads til alskens overtro, og måske er det, hvad vi for tiden oplever. Mange af vore elever interesserer sig levende for okkulte fænomener, stærkt opmuntret af underholdnings-tv forklædt som dokumentar, for eksempel 'Åndernes magt'. På skoler har man ligefrem valgfag vedrørende området, det kaldes blandt andet mystik. Det hjælper næppe, at Dialogcentret i Århus og Johannes Aagaard kæmper imod - de er i nogen grad inhabile. Denne bog, et leksikon skrevet af en lang række fremtrædende forskere med flere, blandt andre en tryllekunstner, må derfor være oplagt til skolebiblioteket.

Det var svært at få den indplaceret i en kategori, da alternativt her skal forstås meget bredt fra akupunktur og Bermudatrekanten over spøgelser og ufoer til zoneterapi og ånden i glasset. Men den tager stilling, skeptisk, argumenterer, refererer og piller i de fleste tilfælde de fantasifulde og tåbelige, i bedste fald underholdende og harmløse, i værste farlige og skadelige, fænomener i stumper og stykker, så det bliver åbenbart for i det mindste rationelt tænkende mennesker - men dem bliver der tilsyneladende færre og færre af - at det som regel drejer sig om enten gammel, måske opdateret overtro eller ren fup og svindel.

Men - ret skal være ret - i nogle tilfælde, det gælder således akupunktur, kan der jo være noget om snakken, og så diskuteres også dette.

Selv rationalister mener, at der er mere mellem himmel og jord, men det er ikke nødvendigvis ret meget af det bavl, som i dag markedsføres. Her kan bogen hjælpe med at tage stilling og skelne mellem skidt og kanel. Desværre er den ikke for børn og, omend med korte artikler, i en ordrig stil med mange vanskelige ord og begreber. Derfor kun umiddelbart brugelig for vore ældste og mest modne elever.

Hans Erik Berthelsen