Psykologi, Pædagogik

At overvinde lavt selvværd

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Melanie Fennell, oversat af Hanne Beck

258 sider, 278 kroner

Klim

Du er, hvad du siger! Det kan være hovedbudskabet i bogen: At overvinde lavt selvværd. Her har vi at gøre med andet bind i en serie af selvhjælpsguider, der bygger på de nyeste teorier og erfaringer fra den kognitive adfærdsterapi. Den engelske psykolog Melanie Fennell beskriver begrebet 'selvværd' som de overordnede tanker, en person gør om sig selv. Hvis disse tanker er uvenlige og kritiske i en grad, så det hæmmer en sund og naturlig livsudfoldelse, kan man ved hjælp af bogens konkrete metoder arbejde med at ændre de negative overordnede tanker, så man gradvist kan overvinde den smertefulde og ødelæggende effekt, disse tanker har på ens liv.

Igennem intet mindre end 258 sider får vi en grundig beskrivelse af, hvordan selvværd kan forstås, og hvordan man opnår et selvværd. Hvordan man kan øge kendskabet til egen livshistorie og gennem et stort arbejde med systematiske nedskrivninger af tanker og adfærd igennem 3/4 år kan arbejde sig frem til et mere positivt selvbillede. Umiddelbart virker det som hårdt arbejde, hvis man skal arbejde sig igennem alle øvelserne i bogen, og normalt skal man være meget påpasselig med det meget store udbud af selvhjælpsbøger, der hele tiden udkommer. Men denne bog gav mig alligevel nogle gode ideer til, hvordan jeg selv kan forsøge at ændre egne tankemønstre - uden at jeg af den grund går rundt og tror, at jeg kan blive et 'nyt menneske'. Har man god tid, kan det vel ikke skade at lytte til et par gode råd, vel? I al fald glæder jeg mig til fortsættelsen om at overvinde generthed og socialangst samt depression.

Heidi Friborg Christophersen