Historie, Samfundsfag

Ung i 50'erne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jens-Emil Nielsen

128 sider, 299 kroner

Bogforlaget Her&Nu

En billedbog fra dengang, ungdommen begyndte, det vil sige, da ungdomsfasen fik betydning og blev en selvstændig del af et individs liv. Det var også dengang, Hendes Majestæt Dronningen var teenager, en ny betegnelse dengang, og hun mødte The King, Elvis Presley, selv om det er lidt snyd, for det var i 1960. Man blandede Rich's og Danmarks i kaffen, tyggede Dandy og spiste Yankie Bar, kiggede - hvis man var dreng - i smug i 'Cocktail' og 'Varieté', læste Jan- og Flemmingbøger, og var man pige i Puk- og Susy-bøger. De næsten voksne så film som 'Farlig Ungdom' med Ib Mossin. Her kunne de slemme piger optræde i underkjole eller sort bh, uha, da.

Men der var også bolignød, polioepidemi og ungdomsarbejdsløshed, illegale aborter og tvangsægteskaber - det sidste, fordi mange unge var tvunget til at gifte sig, når pigen blev gravid.

Om alt dette og meget andet kan læses i denne flotte bog i A4-format fyldt med sort-hvide fotos fra tiden, som i dag synes naiv og uskyldig.

Bogen skal nok blive et hit på skolebiblioteket og give anledning til grin og forundring, men i substansen er problemerne for de unge og relationerne mellem generationerne stadig de samme - eller givende at sammenligne. Teksten er lidt sludrevorn og henvendt til voksne, men da det er i en stil, som også anvendtes dengang, kan det jo høre med til tidsbilledet. Den vil derfor også være meget anvendelig i historieundervisningen i emner som 'Da bedstemor var ung'.

Hans Erik Berthelsen