Billedbøger

Det vilde æsel Balthasar

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jan Mogensen

32 sider, 198 kroner

Carlsen

Hvor det traditionelle eventyr følger ruten: hjem - ud - hjem, vælger denne fortælling varianten: vild - tam - vild.

Æselføllet Balthasar opfører sig aparte i flokken af vildæsler, udstøder mærkelige lyde, som generer de andre, og længes væk fra flokken. Han savner landet, hvor ingen bestemmer over andre, hvor eneren kan ånde. Der er noget ung Anders Fogh over ham.

Han, altså Balthasar, forlader sin vildæselflok og falder i kløerne på et listigt menneske, som lover at føre ham til landet, hvis bare han først står igennem en række prøvelser, som alle består i at være menneskets hjælper.

Da det brutalt går op for Balthasar, at han er blevet narret, sparker han sig fri og vender tilbage til vildflokken, hvor nu næsten alle bræger hans mærkelige lyde. Balthasar kan ikke holde larmen ud og flygter op i de abbysinske bjerge, hvor han bliver stamfar til de eneste tilbageblevne vildæsler.

Jan Mogensen har med sin vanlige, afdæmpede intensitet i akvarellen og sikkerhed i portrættet, her af æslet, skabt en bog helt i ørkenens farveskala. Den er blid for øjnene, men sand i sjælen og den politiske korrekthed: den kan læses af og med de yngste, men kan også danne grundlag for en debat i samfundsfag om eneren og fællesskabet.

Jens Raahauge