Billedbøger

Farfars engel

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jutta Bauer

Oversat af Birgitte Thielst

48 sider, 178 kroner

Carlsen

En farfar, der ligger for døden, får besøg af sit barnebarn. Og på sengekanten fortæller farfaren hele sin livshistorie med en intens og ligefrem puls og tone. Historien emmer af den lykke, det er at få bekræftet, at man får del i et elsket menneskes liv. Og da barnebarnet forlader dødssengen, er det udenfor stadig lyst og dejligt, en dejlig dag.

Den verbale historie skildrer dagligdags hændelser fra barndommens skolevej, farlige lege og en mistet jødisk kammerat over ungdommens krig, besvær med at få arbejde og forelskelse til voksenlivet med familie, hus og bil. Alt sammen sammenfattet i sætningen: 'Jeg havde et lykkeligt liv'.

Billedhistorien fortælles i en enkelt episode per side ved hjælp af stregtegninger, der er farvelagt med blid akvarel. Den beretter om den skytsengel, som steg ned fra sin sokkel på farfars skolevej, og som hele livet holdt hånden over, under og om farfar. Somme tider var den smilende og glad, andre gange irriteret og vred, og indimellem træt og udkørt, men altid til stede. Farfaren nævner den kun én gang - som statuen, han ikke rigtigt lagde mærke til. Men barnebarnet kan altså høre den som undertone i hele historien, som forklaring på farfarens ord: 'Dreng, mig kunne der aldrig ske noget. . .'.

En fin indskolingsbog om at høre til og høre sammen. Samspillet mellem tekst og billede skaber desuden et fint forundringsrum til spørgsmålet om, hvorfor det så ofte går godt.

Jens Raahauge