Billedbøger

Hr. Flugt går i luften

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Anne Pedersen

28 sider, 198 kroner

Agertoft

I 1995 fik Anne Pedersen Kulturministeriets Illustratorpris for 'Hr. Flugt går under jorden'. Bogen var på mange måder nyskabende og banebrydende. Men for Hr. Flugt betød den lang tids indespærring. Ja, nu får vi at vide, at han sidder der endnu, men også at han venter på at blive sluppet ud.

Men mens han sidder og sover i sin celle, smider hans ven Brækjernet en fil, en ballon og et frihedsbudskab ind gennem glughullet til hans celle. Han får frihedskriblen, og ved ballonens hjælp svæver han ud for at finde friheden. Men ingen af dem, han møder, kranføreren, julemanden, bjergbestigeren, turisterne, astronauten eller Vorherre himself, kan umiddelbart give ham et tilfredsstillende bud på, hvor friheden findes.

Men ved hjælp af et lyn rusker Vorherre op i Hr. Flugts tanker. Han ser hele sit liv passere revy - og vågner op af sit mareridt.

Drømmen havde givet ham noget at tænke på. Og os andre med. Bogen er en fin lille filosofibog til skolens børn om frihed. Og billedsiden spiller med, fordi ingen bedre end Anne Pedersen mestrer grimhedens æstetik. Hendes billeders dobbelthed understreger frihedens og fangenskabets dilemmaer.

En sjov oplevelses- og samtalebog til indskolingen. En filosofibog til resten af skolens børn.

Jens Raahauge