Billedbøger

Tvillingerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Helle Melander

Illustreret af Lilian Brøgger

32 sider, 198 kroner

Carlsen

Magen til hærgebog skal man lede længe efter. Tvillingerne Ask og Tor lever op til deres guddommelige Asgårdsnavne ved en opførsel, der kan få børnehavepædagoger til at kræve høreværn og psykisk krisehjælp og forældre til at overveje andre samlivsformer. I tekstens liflige og letløbende vers rimer serveret på chokeret og sover på vov'er, mens billederne stråler af tvillingeterror og ofrenes lidelser: Oh, ve! Oh, ve! Oh, dobbelt ve! Som de siger i 'Asterix'.

Lige indtil den dag tvillingerne My og Mille bliver afleveret i børnehave med rottehaler, dukkevogne og smægtende ansigter. Så rimer utroligt på roligt og hver ugedag på slapper af.

Så magen til lærebog skal man lede længe efter. Den er humoristisk og god at få ideer af for ethvert barn, der knokler med sin socialisering og integration i familie- og institutionslivet. Og for indskolingslærere må den føre til overvejelser over, om man vil modtage drenge, der ikke er koblet sammen med en indtagende pige fra kolleger i børnehaven og ditto klassen.

Endelig burde den få forældre til at huske på, at et navn er en varedeklaration, som man risikerer virker.

Jens Raahauge