Billedbøger

Prinsessen vasker hænder!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Tony Ross

Oversat af Jørn E. Albert

24 sider, 189 kroner

Forum

Skolopender-Bent og de 100 sko

Af Tony Ross

Oversat af Jørn E. Albert

24 sider, 189 kroner

Forum

Tony Ross er en af børnebilledbogens store. Med en enkelhed, også når han er detaljerig, og med en humor, også når han tager fat på alvorlige emner, er han en forbilledlig billedmager og -fortæller.

I 'Prinsessen vasker hænder!' fortæller han om en prinsesse, der elsker at grise sig til, og som hader at vaske hænder. Indtil hendes barnepige på pædagogisk-dramatisk vis forklarer hende, hvad bakterier er. Og pædagogikken virker, så hun bliver en sand håndvasker i en fortælling, der får en overraskende slutning. En slutning, der ikke blot gør bogen til en god indskolingsbog, men som også har riven ude efter de voksne, der prædiker.

Skolopender-Bent slår sine fødder, og hans mor tager ham med til en blodmide, der sælger sko. 100 sko skal han have, en til hvert ben. Men han har talt forkert. Han har ikke så mange ben, så der er sko tilovers. De 42 sko, han har på, gnaver, så han må have sokker. Men det er et ulideligt besvær at skulle tage så mange sko og sokker på hver morgen, så han beslutter sig for at sælge dem til andre insekter med færre ben. Han får dem afsat, undtagen to, som heldigvis finder aftagere i to regnorme.

Nedtællingen gør bogen til en glad og anderledes skør tællebog til alle indskolingsbørn, der har lyst til eller behov for at se nærmere på tal og/eller insekter.

Jens Raahauge