Billedbøger

Drømmemålet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Michael Foremann

Oversat af Anette Hellemann

28 sider, 228 kroner

Flachs

En smuk billedbog for alle drenge med drømme. En dreng -ærgerligt, at han er navnløs - er ny på fodboldholdet og bliver drillet af de andre. Men da han scorer et drømmemål, forstummer drillerierne. Han fastfryser i sindet det store øjeblik, da målmanden spræller forgæves mellem stængerne. Og da han senere foran øjnene af fyldte tribuner scorer et lignende mål, dukker hans barndoms drillestoppermål op i erindringen.

Denne drengedrøm er international, hvilket signaleres på omslagets inderside. Her ser vi fodboldspillende børn overalt på kloden. Altså en bog, der fint matcher den nye 'Zuma, the Puma'-film.

Derfor vil drenge, der kan drømme, nyde historien og de farveglade billeder.

Men i undervisningen må vi også forholde os til, at drømmen her går i opfyldelse, hvad den sandt for dyden ikke altid gør. Der findes en del drenge, der har et gevaldigt hyr med at få drillerierne stoppet.

Derfor må det være oplagt at hæve bogen ud over fodboldsfæren og tale om det stof, drømme er gjort af. Her er bogen en fin anti-Jantelovsbebuder. Og som sådan er den al debat værd i et samfund, hvor mulighederne for at realisere drømme er utallige, men hvor store interesser søger at sætte fokus på felter med begrænset plads. Der er stadig kun et fåtal, der kommer til at spille i de forskellige superligaer, og der er kun enkelte, der får chancen for at få markedsført deres barndom som popstar. Men det er alle os andre, der driver samfundet - og i øvrigt skaffer kroner og klapsalver til de promoverede.

Men med denne bog i hånden kan vi i undervisningen stille spørgsmålet: Hvad er dit drømmemål?

Jens Raahauge