Dansk udskoling
0   95

Vinder-bachelorer slår et slag for nabosprogene

Line Meldgaard Børjesson og Inge Bro Sørensen står bag årets bedste bachelorprojekt. De to UC Nord-dimittender fra læreruddannelsen i Aalborg har vundet 1.-prisen på Lærerprofession.dk med deres undersøgelse af nabosprogsundervisning.

"Jeg synes selv, at nabosprogene kan være svære at forstå, og jeg er ikke selv blevet undervist på læreruddannelsen i, hvordan jeg tackler det".

Sådan lyder svaret fra en lærer, der har deltaget i en undersøgelse i årets vindende bachelorprojekt til lærerprofession.dk. Godt 40 procent af de adspurgte i projektet føler sig ikke kompetente nok til at undervise i nabosprog, selv om det står i formålsparagraffens stk. 3 for dansk.

I år går førsteprisen for bedste bachelorprojekt på læreruddannelsen til opgaven "Nabosprogsundervisning - den gode intention" af Line Meldgaard Børjesson og Inge Bro Sørensen fra professionshøjskolen UCN i Aalborg.

De to nybagte lærere har da heller ikke selv fået meget undervisning på området i deres tid som lærerstuderende - og det blev de konfronteret med på en studietur til norske Lysebu:

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi er begge fremmedsprogslærere, og studieturen gjorde os meget klogere på det nordiske kulturfællesskab", siger Inge Sørensen.

Lærerkendis overrakte priser

Til at overrække priserne for de bedste bachelorprojekter, var samfundsdebattøren og den nuværende lærerstuderende Geeti Amiri inviteret.

Hun ønskede dimittenderne tillykke med deres projekter og priserne ved Lærerprofession.dk. Samtidig gav hun sit bud på, hvad lærere bidrager med gennem deres virke.

"Det er os som lærere, der sørger for, at børn forlader folkeskolen med en taske, der har nok redskaber til at klare sig i voksenlivet. Vi er med til at påvirke, hvilke mennesker der kommer ud. Vi danner - ikke kun uddanner - fremtiden", siger hun.

"Jeg håber, at lærergerningen får en tiltrængt renæssance. At den bliver mere anerkendt og højt respekteret. Og så håber jeg, at lærere igen får lov til at være lærere. De lærerstuderende, der er her i dag, skal forlade stedet med dette håb", lød det fra Geeti Amiri.

Nabosprog kan bane vejen

Gennem et spørgeskema henvendt til lærere, et interview med Undervisningsministeriet og ved at studere forskningen på området fandt de to studerende i deres prisvindende projekt ud af, at udfordringen med nabosprogsundervisning skyldes faglig usikkerhed blandt lærere, eller at de ikke kan se relevansen i en hverdag, hvor det engelske sprog dominerer.

Derfor handler det om at tale de nordiske sprog op, integrere eksempelvis den norske kultserie 'Skam' i danskfaget og at huske på, at en forbedret nordisk sprogforståelse kan bane vejen for at lære eleverne flere sprog, påpeger de.

"Noget af forskningen, vi har kigget på i projektet, viser, at det også er nemmere at lære endnu et fremmedsprog, når man allerede har lært det første. Nu er hverken norsk eller svensk fremmedsprog, men nabosprog, men man kan forestille sig, at det giver en åbenhed og ballast i forhold til at lære andre sprog", siger Line Meldgaard.

Skal man komme lærernes udfordringer ved undervisning i nabosprog til livs, mener de to prisvindere, at der er behov for mere undervisning på lærerstudiet.

De byder også ind med, at fagkyndige lærere, der kan rådgive og hjælpe kolleger til at levere god nabosprogsundervisning, kan være en løsning.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

De bedste professionsbachelorprojekter og pædagogiske diplomprojekter

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.419 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
470 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt