Ordblind/læsesvag
0   2

Nota har opretholdt sit serviceniveau trods udflytningen til Nakskov

Efter halvandet års intensive forberedelser har nationalbiblioteket Nota i denne uge åbnet sit nye kontor i Nakskov. Flytningen begyndte med rynkede bryn, men er ifølge direktøren endt i succes. Også selv om det kun er lykkedes at få ti medarbejdere med til Lolland.

Udmeldingen om, at Nota, skulle flyttes til Nakskov som en del af den tidligere regerings udflytningsplan fra København, kom i januar 2018. Dengang var den umiddelbare reaktion en bekymring for tab af viden og forringet service til de mange blinde og ordblinde, som er afhængige af Notas ydelser. Hvor mange specialister i fremstilling af punktskrift bor der for eksempel i Nakskov?

I dag, da flytningen er en realitet, melder Nota imidlertid ikke om problemer.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det har været et stort arbejde at få det hele til at gå op, men det er lykkedes over al forventning. Og vi har ikke blot opretholdt vores service. Sideløbende med de mange nyansættelser, siden flytningen blev annonceret i 2018, har vi også udvidet med nye aktiviteter", siger Notas direktør, Michael Wright, som selv er flyttet med til Nakskov.

Nota inviterer til reception

Nota producerer lydbøger og tekster for læsehandicappede: Blinde, svagtseende og ordblinde.

Udover materialer stiller Nota viden og specialister til rådighed for biblioteker, undervisere, forlag, studerende, myndigheder og andre, som har brug for hjælp til folk med læsevanskeligheder.

Nota har 81 medarbejdere.

I mandags flyttede Nota ind i Nakskovs gamle købstadsrådhus. Flytningen er en del af den store plan for udflytning af statslige arbejdspladser, som blev initieret af Løkke-regeringen.

Flytningen markeres ved en reception på torvet i Nakskov i morgen fredag fra kl. 14 til 18, hvor der blandt andet serveres øl, sodavand og pølser. Herudover er der musikalsk maleteater, jazz og mulighed for at høre mere om Notas arbejdsområder.

Nota er blandt andet begyndt at omdanne undervisningsmaterialer i grundskolen til e-bøger, så ordblinde elever kan få dem læst op, og sætter flere nye store projekter i gang med Dansk Blindesamfund.

Medarbejdernes andel i successen skal ikke undervurderes

Nota tilskriver den vellykkede udflytning flere ting. En af dem er en meget stor åbenhed fra lollikkernes side, og det kvitterer Nota for ved at invitere borgere, ansatte og pressen til åbningsreception med mad og drikke på torvet i Nakskov i morgen, fredag.

"Kommunen har været fantastisk hjælpsom og forstående overfor de forskellige udfordringer undervejs, og borgerne har i stor stil budt ind på de stillinger, vi har slået op løbende gennem det sidste års tid", siger Michael Wright.

En anden vigtig del af ligningen handler om medarbejderne i Nota. Når direktøren kigger tilbage på det seneste halvandet år, er usikkerheden og ærgrelsen blandt gamle ansatte til at få øje på. Men endnu mere synligt har det været, hvor meget det har ligget dem på sinde ikke at svigte de borgere, de betjener gennem jobbet.

"Folk har trodset ærgrelsen over at have mistet deres job og arbejdet dedikeret videre helt frem til flyttedagen. Det har været et skoleeksempel på høj arbejdsmoral. Internt omtaler vi både de nye og gamle ansatte som Notas helte, og det mener vi helt alvorligt. Deres andel i successen kan ikke undervurderes", siger Michael Wright.

I alt er 50 stillinger rykket til Nakskov

Hvor andre statslige myndigheder har oplevet faldende produktion, stigende sygefravær og en løbende afgang af medarbejdere, når det er blevet meldt ud, at de skulle flyttes ud af hovedstaden, er en stor del af Notas 81 medarbejdere blevet ved til det sidste. De har blandt været med til at lære deres afløsere op, hvoraf de første blev ansat for over et år siden. De har så pendlet til København.

I alt er 51 stillinger rykket til Nakskov. 17 hidtidige medarbejdere er flyttet med, mens der er ansat nye til de resterende 34 job. De nye medarbejdere kommer primært fra Lolland, men der er også nogle fra Næstved-egnen.

30 medarbejdere- altså flere end hver tredje - er blevet i Notas kontor på Østerbro i København, som fortsat vil rumme produktion af lydbøger samt it-afdelingen i de næste fem år. Det skyldes blandt andet, at det vil være dyrt at transportere skuespillere, som arbejder freelance, fra København til Nakskov for at indlæse bøger i korte tidsintervaller.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.261 andre er allerede tilmeldt