Frie fagskoler
0   6

Skal dine elever med på gratis håndværks-camp?

Har du udskolingselever, som er interesserede i håndværk, er der lige nu mulighed for at få dem på en uges kostskole-camp, hvor de kan prøve fag som fx smed, kok- eller gamedesigner. Frie Fagskoler står klar til at tage i mod eleverne på gratis ophold.

Mange vælger gymnasiet per automatik uden at kende alternativerne, mener organisationen Frie Fagskoler, driver 12 fagkostskoler landet over. I et nyt tre-årigt projekt tilbyder de derfor elever fra 7. til 9. klasse at flytte ud på en af skolerne for at fordybe sig i et de håndværksmæssige fag sammen med andre med samme interesser. De håber, at det vil inspirere flere unge til at overveje en karriere på erhversuddannelserne.

FAKTA OM FRIE FAGSKOLER

Frie Fagskoler er frie kostskoler og har lovfællesskab med høj- og efterskoler, men de har et særligt lovkrav om undervisning i praktiske og erhvervsrettede fag i mindst en tredjedel af undervisningen og man kan starte på en Fri Fagskole, når man er 16 år eller har afsluttet 9. klasse, og der er ingen yderligere aldersbegrænsninger.

Der er 12 frie fagskoler rundt i landet. Skolernes to centrale tilbud er EUD-forberedende kurser og 10. klasse for praktisk interesserede unge. Skoleformen huser også tospecialskoler, som tilbyder "Parat til Erhverv" til unge med særlige behov.

Skoleformen har historisk været god til praksisnær gøremålsundervisning - hvilket understøttes af lovkravet om at undervise den enkelte elev i mindst 1/3 praktiske fag på skemaet. De boglige fag foregår ikke bare i klasseværelset - de hænger tæt sammen med de praktiske og kreative fag i værkstedet. Fagene skal opleves i praksis og derfor er omdrejningspunktet virkelighedsnære og erhvervsrettede projekter - ofte i samarbejde med virksomheder.

"Der er behov for at tænke nyt, og som erhvervslivets kostskole er Frie Fagskoler oplagt til at være omdrejningspunkt for noget af den nytænkning og udvikling, som også kan bruges i folkeskolen. Vi er stedet, hvor nye ideer og nye veje kan prøves af", siger Christian Legarth, sekretariatschef i Foreningen af Frie Fagskoler.

I projektet "Prøv før du vælger - Nye veje til erhvervsuddannelse" samarbejder Frie Fagskoler med erhvervsskoler og virksomheder om at udvikle praktiske forløb i form af kostskole-camps på mellem to og fem dage. Nordea-fonden støtter projektet med 3,5 millioner kroner, hvilket gør det muligt at tilbyde campsene gratis til eleverne.

Udover udviklingen med camps skal projektet også udvikle inspirationsmateriale til folkeskoler med best practice til praktisk og erhvervsrettet undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

Lærerere, der har elever, som gerne vil på camp, kan kontakte Frie Fagskolers sekretariat på: hej@friefagskoler.dk eller telefon 33111291.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
748 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.193 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
440 andre er allerede tilmeldt