Udeskole
23   9

Fond vil gøre det lettere at flytte undervisningen udendørs

Undervisning i det fri gavner eleverne, viser forskning - og nu kan mindst 400 skoleklasser via ny pulje fra Nordea-fonden få opfyldt deres ønsker om fx kikkerter og forstørrelsesglas og andet grej, som kan understøtte undervisningen under åben himmel.

Fra i dag kan folkeskolelærere over hele landet søge om tilskud til alt fra orienteringskort, kikkerter, optændingsgrej, fiskestænger og forstørrelsesglas til gummistøvler, blomsterkasser og myrehoteller - alt sammen grej, der kan være med til at overvinde praktiske barrierer og gøre det lettere at flytte undervisningen fra klasselokalet ud i det fri.

Den nye pengepulje på to millioner kroner kommer fra Nordea-fonden, der vil målrette tilbuddet til de yngste klasser i indskolingen, hvor lærere nu vil kunne søge om op til 5.000 kroner til indkøb af udstyr.

 "Vi ved, at børn bliver både klogere og sundere af på egen krop og i fællesskab med andre at få oplevelser og undervisning uden for de traditionelle rammer i klasseværelset. Men vil man male, går det ikke uden malergrej, og vil man studere livet i åen, går det ikke uden fiskenet. Vi tror på, at man med adgang til det rette grej vil endnu flere rykke undervisning ud i det fri," siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden.

Manglende grej er en barriere

Artiklen fortsætter under banneret

Udeskoleforsker Niels Ejbye-Ernst, der er lektor, ph.d. og forskningsleder ved pædagoguddannelsen hos Via University College i Aarhus, peger ligeledes på, at der er al mulig grund til at flytte undervisningen udendørs.

"Vi ved, at børn bevæger sig mere, får flere sociale relationer og opnår større trivsel. Desuden får eleverne bedre relationer til deres lærere, som er noget af det allervigtigste for læring. Det er der enighed om blandt forskerne, også internationalt", siger han.

I et af sine forskningsprojekter har han fulgt udviklingen af udendørs undervisning i 65 skoler over hele landet. Og han peger på, at puljen i allerhøjeste grad kan få betydning.

"Manglende grej betragtes af en del skoler som en barriere for at komme ud, og ofte er der ikke nok grej til en hel klasse", siger han.

DET KAN MAN SØGE STØTTE TIL

Eksempler på grej, der kan søges støtte til:

* Kegler, bolde, måtter, klatreudstyr

* Orienteringskort, trækasser, flag, kompasser, knæklys, uv-lygter

* Bålfade, optændingsgrej, blæsebælg, reb og ståltråd

* Fiskestænger, fiskenet, fluer, lup og spande

*Kikkerter, forstørrelsesglas

*Blomsterkasser, myrehoteller, bistader, små frugttræer, terrarie

*Gummistøvler, waders og veste

Man kan ikke få støtte til mad og forplejning, byggematerialer, transportudgifter, legetøj og løn. 

At undervisning i det fri har synligt gavnlige effekter kan de snakke med om på Munkholmskolen i Randers. Bedre kondition, koncentration og øget nysgerrighed er nogle af resultaterne efter et to-årigt forsøgsprojekt med én ugentlig skoledag i det fri. Hver mandag har undervisningen i 3. klasse foregået i det fri på cykelture til både by og skov og virksomheder. Og det har medført positive resultater, fortæller klasselærer Anni Andersen, der har været med til at køre projektet.

Høflighedsfraser og motivation

"Der er ingen tvivl om, at eleverne både har bevæget sig op ad den motoriske og fysiske stige i løbet af de to år, vi har været i gang. Der er masser af forskningsmæssig evidens for, at elever lærer at læse bedre, når man er meget ude. Det giver dem både en større viden om verden, samtidig med at de får udvidet deres ordforråd, og deres begrebsverden bliver større. Grundlæggende er det bare tydeligt, at den ugentlige udedag har været med til at styrke deres motivation", lyder det fra Anni Andersen.

Og så har hun i øvrigt hæftet sig ved en anden og positiv biting:

"Det er helt tydeligt, at eleverne er blevet bedre til at begå sig ude. De har taget mange høflighedsfraser til sig og er blevet dygtige til at præsentere sig selv. Vi får så mange positive tilbagemeldinger fra både naturvejledere, buschauffører og virksomhedsmedarbejdere, der er imponerede over, hvor rare eleverne er at have på besøg", siger Anni Andersen.

De positive resultater medfører nu, at Munkholmskolens 1. årgang også skal i gang med projektet.

Man kan søge udeskole-puljen fra børnehaveklasse til 3. klasse via Nordea-fondens hjemmeside fra i dag. De to millioner kroner fordeles efter først til mølle-princippet, og man får svar inden for fire uger.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.582 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
705 andre er allerede tilmeldt