Elever registreres hver time

Elektronisk protokol holder øje med 10.-klasse-elever.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere 10.-klasse-centre og udskolingsskoler bruger et elektronisk værktøj til at registrere og forebygge pjæk.

E-Protokol hedder systemet, som Holbæk 10.-klasse-center kører med på andet skoleår. Indtil videre har det nedbragt det samlede fravær fra 15 til 11,2 procent.

»Vi havde brug for at protokolføre eleverne i samtlige timer. Vi har nogle elever, der har haft ondt i skolegangen, og hvis vi skal understøtte dem, så havde vi brug for at gøre noget«, siger leder af Holbæk 10.-klasse-center, Jørgen Schandorff.

»Vi ønsker jo ikke, at eleverne skal droppe ud. Men vi oplevede, at hvis de fik et kryds om morgenen, var det ikke sikkert, de var der resten af dagen. Når vi talte med eleverne, sagde de, at der jo ikke var en konsekvens ved at have fravær. Det er der nu«.

Sender automatisk sms

Alle elever er registreret i E-Protokol. Her fortæller man, hvis man har lovligt fravær som læge- og tandlægebesøg. Så får man en hvid smiley. En blå smiley er sygemelding, men hvis man har en rød smiley, betyder det, at man har ulovligt fravær - at man ikke har givet nogen form for besked.

En gul smiley betyder, at man er mødt for sent, og en grøn smiley viser, at man er til stede. De forskellige smileys popper op på den interaktive tavle, så alle kan følge med time for time.

En rød smiley udløser en automatisk sms. Den bliver sendt til eleven og kan også sendes til forældre eller de personer i elevens netværk, som man har besluttet skal have en besked.

»Eleven får et vækkekald, hvis han ikke er mødt i første time. Men i begyndelsen syntes vi også, at vi så et mønster, hvor nogle tænkte, at de jo bare kunne sygemelde sig. Vi havde for eksempel et ungt par, der sammen sygemeldte sig til sekretæren. Derfor går en sygemelding også til forældre eller netværk«, siger Jørgen Schandorff.

Sms'er har ikke afløst samtalerne. Dem tager kontaktlærerne stadig med eleverne. Første og anden gang man har ulovligt fravær, får man en mundtlig advarsel. Tredje gang får man en høflig skriftlig advarsel, som skolelederen fortæller.

»Vi indgår pædagogiske, individuelle aftaler. Målet er at holde fast på eleverne og få dem videre i uddannelse«, understreger Jørgen Schandorff.