Anmeldelse Dansk
0   45

Fokus på morfemer giver sikre læsere

Bogen kan anbefales til lærere og lærerstuderende, da den kontinuerligt kobler det teoretiske afsæt med et didaktisk perspektiv på, hvordan undervisningen kan tilrettelægges og gennemføres.

Betydeligt

Fakta


Titel
Betydeligt

Forfatter
Trine Lykke Gandil

Pris
198

Sider
176

Forlag
Samfundslitteratur

Titlen "Betydeligt" er rammesættende for bogens indhold, der netop handler om sprogets mindste betydningsbærende elementer, som er morfemerne.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er delt op i tre dele. Den første del af bogen præsenterer de grundlæggende sproglige begreber, og hvorfor det er vigtigt, at læreren i sin undervisning arbejder med morfologi. Den anden del går mere i dybden med de forskellige morfemtyper og de grammatiske principper for sammensætning, afledning og bøjning. Bogens tredje del har fokus på vurdering af morfematiske færdigheder og ikke mindst didaktiske overvejelser over, hvordan læreren kan tilrettelægge og gennemføre en undervisning med fokus rettet mod betydningen af de mindste betydningsbærende elementer i sproget som et led i at gøre eleverne til mere sikre stavere og læsere. Tredje del er bogens meget stærke faglige bidrag til lærere og ikke mindst lærerstuderende, da dette afsnit netop kobler de to foregående kapitler med et didaktisk fokus, som er yderst relevant i pædagogisk praksis.

Bogen nuancerer ofte meget fastlåste lægmandsforestillinger om, hvordan for eksempel ordforråd kan forstås og måles. Det er en klar styrke ved bogen, at den netop har et solidt forskningsmæssigt udgangspunkt for at hævde, at en god morfologisk opmærksomhed har stor betydning for ordforråd, læsehastighed, læseforståelse og ikke mindst stavning, ligesom en solid morfologisk opmærksomhed også kan styrke elever med mindre gode sproglige forudsætninger.

Bogen kan anbefales som en form for grundbog i læreruddannelsens danskfag og på eksempelvis læsevejlederuddannelsen, da den er forskningsmæssigt godt forankret.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.272 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.283 andre er allerede tilmeldt