Karakterer
2   15

Flertal: Færre karakterer i hverdagen i københavnske skoler

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) ser ud til at kunne samle flertal for, at lærerne i de ældste klasser i København skal skære brugen af karakterer i skolen ned til et minimum for at mindske præstationspresset på eleverne.

Der skal skrues ned for karaktererne til fordel for feedbacksamtaler. Børne- og ungdomsborgmesteren i København er inspireret af feedbacksamtalerne på Strandvejsskolen på Østerbro, hvor eleverne ifølge ham giver udtryk for, at det giver en meget større ro i hverdagen, når de har mulighed for at tale med en lærer om, hvad der optager dem og få uddybet, hvorfor de har fået netop den karakter for fx en dansk stil.

JESPER CHRISTENSENS FORSLAG

Nultolerance over for mobning. Det er et lovkrav, at alle skoler har en anti-mobbestrategi. Men i København skal alle skoler arbejde mod, at alle elever deltager i forløb om anti-mobning. I skolens kvalitetsrapport skal det angives, hvordan skolen har arbejdet med forløb om mobning.

Skoler og lærere i København anbefales at skue ned for brug af løbende karakterer og op for feedback. Der bør altid gives mundtligt feedback til eleverne, når de får karakterer. I skolens kvalitetsrapport skal det angives, hvordan skolen har arbejdet med styrket feedback.

Alle skoler opfordres til at indføre samtaler med eleverne om deres trivsel og udvikling. I første omgang er de ældste elever i udskolingen førsteprioritet. I skolens kvalitetsrapport skal det angives, hvordan skolerne arbejder med eleverne om deres trivsel og udvikling.

Alle skoler i København skal arbejde med skolens brug af mobiltelefoner og digitale hjælpemidler i undervisning, samt med digital dannelse af eleverne. Skolerne skal tage stilling til, hvornår digitale hjælpemidler bruges aktivt i undervisningen, og hvornår det er støj til skade for læring og fordybelse, samt hvordan man med brug af mobiltelefon tager hensyn til de sociale fællesskaber. På skolerne besluttes principperne af skolebestyrelsen og skoleledelsen med inddragelse af lærere og elever.

Styrket inddragelse af eleverne i undervisningen og i udviklingen af skolerne. Københavns Kommune har fællesprojekt på vej med Danske Skoleelever og Københavns Fælleselevråd for at styrke elevinddragelsen på de københavnske skoler. Hver skole skal rapportere på elevinddragelse og elevrådets virke i skolens kvalitetsrapport. 

Anbefalinger til Christiansborg

Uddannelsesparathedsvurderinger (UPV) stresser skoleeleverne i de ældste klasser. Derfor anbefales det, at uddannelsesvejledningen styrkes, og mærkatet "ikke-uddannelsesparat" afskaffes, så UPV bliver et udviklingsværktøj i stedet for en stempling af eleven.

Det anbefales, at de nationale test i 2. og 3. klasse afskaffes.

"Børn, der trives godt med deres kammerater, lærer bedre. Høj trivsel går hånd i hånd med gode faglige resultater. Folkeskolerne i København har forbedret de faglige resultater de senere år. Det er glædeligt. Og den indsats slækker vi ikke på. Mit udspil skal sikre, at vi ikke kun fokuserer på indholdet i undervisningen, men også har et skarpt blik på elevernes trivsel", siger borgmester Jesper Christensen (S) i en pressemeddelelse. Og ifølge Berlingske i dag ser det ud til, at han kan samle flertal for sin plan om færre karakterer.

Børne- og ungdomsborgmesteren vil desuden styrke indsatsen mod mobning, og han appellerer også til politikerne på Christiansborg om at ændre indholdet af den såkaldte Uddannelsesparathedsvurdering (UPV) af eleverne i 8. og 9. klasse.

I stedet for at være et stempel i panden på eleven om at være "parat" eller "ikke parat" bør UPV'en ifølge borgmesteren droppe konklusionen, men i stedet være et udviklingsværktøj for eleven, lærerne og forældrene.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
431 andre er allerede tilmeldt