Dansk
0   5

Få inspiration til undervisning i sproghistorie (og øl) i dansk

Det er næppe muligt for en 7.- klasseselev at gennemføre en dansktime uden at bruge engelske gloser. Men hvor mange af de ord, vi tror er danske, er i virkeligheden låneord fra tysk, fransk eller græsk? I dag udkommer andet bind af Dansk Sproghistorie, og folkeskolen.dk/danskundervisning har fået lov at give dansklærerne to kapitler gratis.

Øl hører nok (med rette) mere til dansklærerens fritid end tavletid. Men øl er faktisk et af de låneord, der bliver beskrevet i andet bind af Dansk Sproghistorie, som udkommer i dag, og som kan bruges som eksempel i undervisningen, hvis man for eksempel vil hive fat i kompetencemålet "Eleven kan undersøge eget og andres sprog og sproglige baggrund".

Sætningen 'Øl smager nice' er et glimrende eksempel på, at det ikke kan betale sig at bruge tid på at ærgre sig over ungdommens sproglige dekadence, for det er kun importdatoen, der adskiller de tre ord. 'Øl' hører til de allerældste ord i det danske sprog - man kan finde det ristet i runer på Skrydstrup-brakteat fra 400-500-tallet. 'Smager' kom til landet omkring 1450 fra tysk og erstattede det oprindelige danske ord 'thævje' (som kom tilbage via norsk som ordet tæft (næse). Og nice som har været på besøg i dansk sprog gennem 1900 tallet, først med stød, som i 'majs' og nu som et helt almindeligt brugt ord blandt yngre danskere.

Eleverne kan få opmærksomhed på eget og andres sprog

Dansk Sproghistorie er et digert seks-bindsværk, hvor 87 eksperter har skrevet kapitler om alt, hvad man kan ønske sig at vide om det danske sprog. Hovedredaktør Ebba Hjort kan fint forestille sig, at dansklærerne kan hente inspiration til undervisningen i bøgerne.

Artiklen fortsætter under banneret

"Specielt de mange oversigter over for eksempel låneord og fine illustrationer kan bruges. Udvalgte afsnit kan eleverne også læse med lærerens støtte".

Hun tror, at bogen kan give eleverne opmærksomhed på det sprog, de taler.

"De hører sikkert forældre eller bedsteforældre klage over, at det danske sprog er i forfald, fordi de unge bruger så mange låneord. Men i bogen kan de netop få indtryk af, hvrodan der helt tilbage til middelalderen har været kulturpersonligheder, der har klaget over, at man brugte for mange låneord".

Med alt det der er sket med det danske sprog gennem tiden, er Ebba Hjort absolut ikke nervøs for, at dansk er ved at forsvinde.

Folkeskolen.dk/danskundervisning har fået lov til at give dansklærerne to gratis kapitler til læsning. Du kan downloade dem herunder.

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
607 andre er allerede tilmeldt