Lærerne ser fortrøstningsfuldt på fusion af døveskoler

"Vi er fortrøstningsfulde", siger tillidsrepræsentanten for lærerne på Nyborgskolen. "Vi er positive", supplerer kollegaen på Fredericiaskolen. De to døveskoler får fælles ledelse og begynder i højere grad drage nytte af hinandens kompetencer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er ikke blinde, så vi kan godt se, at vi får færre og færre børn, fordi de har en god chance for at blive enkeltintegreret, når de bliver opereret med Cochlear Implant. Det gør det svært for os at fastholde og udvikle vores kompetencer og skabe de rigtige tilbud til de børn, vi har. Det er børn, som ofte har andre vanskeligheder end kun høretab", siger Ulla-Britt Wagnholt, der er tillidsrepræsentant for lærerne på Center for Høretab, i daglig tale Fredericiaskolen.

Fusionen er uundgåelig, mener hendes kollega på Nyborgskolen, Keld Hansen.

"Det er et godt tidspunkt at fusionere, fordi begge forstandere går på pension. Samtidig har begge skoler Region Syddanmark som driftsherre, og vi er fælles om, at elevtallet falder. For to år siden havde vi 74 elever hos os, til næste år får vi cirka 50", siger tillidsrepræsentanten fra Nyborg.

Medudvalgene mødes i dag

De to medudvalg mødes for første gang i dag, så de kan få sat ansigter på hinanden. I mødet deltager også skolernes nærmeste leder i regionen, så deltagerne kan få svar på deres spørgsmål.

"Vi forestiller os, at vi det næste år kører som to institutioner med én leder, der arbejder et par dage i Nyborg og et par dage i Fredericia, og så får vi formentlig en afdelingsleder hvert sted. Lærerne kører i forvejen i selvstyrende team, så det skal nok komme til at fungere", siger Keld Hansen.

Målet er at styrke de to skolers tilbud, så kommunerne synes, de er værd at betale for.

"Nyborgskolens opgave er at styrke eleverne enten fagligt eller personligt, når de har gennemført grundskolen, mens Fredericiaskolen fungerer som en folkeskole. Skolen har et stort rådgivningsnetværk i forhold til kommunerne, og det kan vi forhåbentlig blive en del af", siger Keld Hansen.

Skolerne kan skabe trygge udslusningsforløb

Ulla-Britt Wangholt forestiller sig, at de to skoler kan bruge hinanden til at udvikle anderledes tilbud.

"Vi har elever, som har det meget svært og derfor har brug for tryghed, ikke mindst når de skal videre fra os. Her kan vi måske skabe nogle trygge udslusningsforløb til Nyborgskolen. Nyborgskolen har i det hele taget en ekspertise i forhold til de ældre elever, som vi kan drage nytte af", siger hun.

Som noget nyt har Nyborgskolen udviklet et tilbud efter loven om forberedende voksenundervisning til voksne døve og hørehæmmede, og efter at fusionen er kommet i spil, er det besluttet, at en del af undervisningen skal foregå i Fredericia.

"Vi har også i kikkerten at lave fjernundervisning fra begge skoler. Her kan vi drage nytte af, at Fredericiaskolen har bedre teknisk udstyr end os", siger Keld Hansen.

Et mål at bevare personalet begge steder

Begge skoler siger farvel til lærere til sommer. I Nyborg skæres seks stillinger væk, mens Fredericia kan nøjes med tre. Den nedgang skal fusionen gerne sætte en stopper for.

"Vi skal have afdækket kompetencerne på de to skoler og have fundet ud af, hvordan vi kan køre dem sammen, så vi forhåbentlig kan bevare personalet begge steder", siger Keld Hansen.

Det ligger ikke umiddelbart i kortene, at de to skoler skal fusionere rent fysisk.

"Vi har ikke noget på skrift, men vi har fået at vide, at bygningsmasserne skal udnyttes. Vi forventer i hvert fald, at fusionen får lov at tage den tid, den skal, så vi kan lande på benene begge steder. Derfor skal vi have den nye leder til at lave en ordentlig plan og tidsramme for, hvordan fusionen skal foregå.", siger Keld Hansen.

Den nye leder forventes at tiltræde 1. august. Ansøgningsfristen udløb i mandags, men Region Syddanmark har endnu ikke talt op, hvor mange der ønsker jobbet.