Anmeldelse Skønlitteratur
0   24

Pragtværk

Original og smuk børnebog.

Djur som ingen sett utom vi

Fakta


Titel
Djur som ingen sett utom vi

Forfatter
Ulf Stark

Illustrator
Linda Bondestam

Forlag
Förlaget Berghs

I november 2017 fik forfatteren Ulf Starks enke, Janina Orlov, og illustratoren Linda Bondestam overrakt Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris på 350.000 kroner af sidste års prismodtager, Arnar Már Arngrímsson, ved Nordisk Råds prisuddeling i Finlandiahuset i Helsingfors for den smukke og originale bog "Djur som ingen sett utom vi".

Artiklen fortsætter under banneret

Bedømmelseskomitéens motivation:

”'Djur som ingen sett utom vi' er et nordisk samarbejde i sin allerbedste form. Forfatteren Ulf Stark og billedbogstegneren Linda Bondestam har skabt en bog, som er helt unik. De farvestrålende billeder og de fyndige og melankolske digte om ukendte dyr skaber en helhed, som har fokus på eksistensens vilkår. Ulf Stark, som tildeles prisen posthumt, har lagt al sin livsvisdom i disse tekster. De udgør et litterært testamente, og de peger samtidig fremad med deres tolerance. Linda Bondestams billeder med dybrøde himle og intens blågrønne skove, hav og bjerge vidner om en kunstner, som for hver bog går fra klarhed til klarhed. Det er stor poesi og stor billedbogskunst. Det er helstøbt, livsbekræftende og pragtfuldt”.

Det er vitterligt en aldeles rørende og smuk billedbog, de to kunstnere har skabt. Den handler om ensomhed (Eskalopen og Bombomen), forundring (Lummalin), frihed (om at være en anden), sammenhold (Kakakerna), om forårets livskraft (Bipolaren), om at flytte sig hele tiden (Nomadinen), kæmpedyret, der drømmer om at være en sommerfugl (Klumpantropus), om at være tilfreds med tilværelsen (Gulalan), om at glæde sig over naturen (Doranen), den fantastiske oplevelse (Celansetten), livsoptimisme (Daglingen). Daglingen lever som larve i tredive år, men så en morgen flyver den ud, får antenner, vinger og krop. Én eneste dag lever den som sommerfugl, men ikke desto mindre tænker den positivt, da den folder sine vinger ud: ”Jeg har hela livet framför mej!” Det kan man da kalde optimisme.

Andre dyr, som kun Ulf Stark og Linda Bondestam har set, er: Väntansdjuren, Enstöringen, Smygeln, Äggdjuret, Vadfisken, Sssch, Havsgiganten, Krakanen, Quinellan, Gnejset, Ide-Djuret, Hoppeligen og Skuggdjuret.

Et af digtene – et mindedigt – hedder ”Fågel fri” og er dedikeret til Stella P. (Stella Parland, 1974-2015), som Ulf Stark har lavet bogen "Gnatto Pakpak" sammen med:

Du sjöng så vackert: ”Anarki!”

så man blev på bra humör.

Du lilla fågel, Fågel Fri,

sen flög du bort, nu undrar vi:

Varför?

Men i drömmen träffas du

mellan klockan fem og sju.

 

Linda Bondestam har illustreret på smukkeste vis. Vidunderlige farvevalg og skønne, fantasifulde dyr, som ingen har set bortset fra hende selv og Ulf Stark.

"Djur som ingen sett utom vi" er et eksistentielt pragtværk. Det er skønt, at sådanne udgivelser findes, og at nogen får øje på et sådant værk – ovenikøbet til en stor pris!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.279 andre er allerede tilmeldt