Anmeldelse

Djur som ingen sett utom vi

Pragtværk

Original og smuk børnebog.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I november 2017 fik forfatteren Ulf Starks enke, Janina Orlov, og illustratoren Linda Bondestam overrakt Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris på 350.000 kroner af sidste års prismodtager, Arnar Már Arngrímsson, ved Nordisk Råds prisuddeling i Finlandiahuset i Helsingfors for den smukke og originale bog "Djur som ingen sett utom vi".

Fakta:

Titel: Djur som ingen sett utom vi

Forfatter: Ulf Stark

Illustrator: Linda Bondestam

Forlag: Förlaget Berghs

Bedømmelseskomitéens motivation:

”'Djur som ingen sett utom vi' er et nordisk samarbejde i sin allerbedste form. Forfatteren Ulf Stark og billedbogstegneren Linda Bondestam har skabt en bog, som er helt unik. De farvestrålende billeder og de fyndige og melankolske digte om ukendte dyr skaber en helhed, som har fokus på eksistensens vilkår. Ulf Stark, som tildeles prisen posthumt, har lagt al sin livsvisdom i disse tekster. De udgør et litterært testamente, og de peger samtidig fremad med deres tolerance. Linda Bondestams billeder med dybrøde himle og intens blågrønne skove, hav og bjerge vidner om en kunstner, som for hver bog går fra klarhed til klarhed. Det er stor poesi og stor billedbogskunst. Det er helstøbt, livsbekræftende og pragtfuldt”.

Det er vitterligt en aldeles rørende og smuk billedbog, de to kunstnere har skabt. Den handler om ensomhed (Eskalopen og Bombomen), forundring (Lummalin), frihed (om at være en anden), sammenhold (Kakakerna), om forårets livskraft (Bipolaren), om at flytte sig hele tiden (Nomadinen), kæmpedyret, der drømmer om at være en sommerfugl (Klumpantropus), om at være tilfreds med tilværelsen (Gulalan), om at glæde sig over naturen (Doranen), den fantastiske oplevelse (Celansetten), livsoptimisme (Daglingen). Daglingen lever som larve i tredive år, men så en morgen flyver den ud, får antenner, vinger og krop. Én eneste dag lever den som sommerfugl, men ikke desto mindre tænker den positivt, da den folder sine vinger ud: ”Jeg har hela livet framför mej!” Det kan man da kalde optimisme.

Andre dyr, som kun Ulf Stark og Linda Bondestam har set, er: Väntansdjuren, Enstöringen, Smygeln, Äggdjuret, Vadfisken, Sssch, Havsgiganten, Krakanen, Quinellan, Gnejset, Ide-Djuret, Hoppeligen og Skuggdjuret.

Et af digtene – et mindedigt – hedder ”Fågel fri” og er dedikeret til Stella P. (Stella Parland, 1974-2015), som Ulf Stark har lavet bogen "Gnatto Pakpak" sammen med:

Du sjöng så vackert: ”Anarki!”

så man blev på bra humör.

Du lilla fågel, Fågel Fri,

sen flög du bort, nu undrar vi:

Varför?

Men i drömmen träffas du

mellan klockan fem og sju.

Linda Bondestam har illustreret på smukkeste vis. Vidunderlige farvevalg og skønne, fantasifulde dyr, som ingen har set bortset fra hende selv og Ulf Stark.

"Djur som ingen sett utom vi" er et eksistentielt pragtværk. Det er skønt, at sådanne udgivelser findes, og at nogen får øje på et sådant værk – ovenikøbet til en stor pris!