DLF om ny forberedende uddannelse: UU’erne skal fastholdes

Danmarks Lærerforening støtter sammenlægningen af uddannelser, så der fremover kun vil være ét samlet uddannelsestilbud til de unge under 25 år, som står uden job eller en ungdomsuddannelse. Men UU-centrene skal bestå, lyder det fra DLF.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et bredt flertal i Folketinget blev i fredags enige om at slå fem uddannelser sammen til én til de omkring 50.000 unge under 25 år, der går rundt uden job eller en ungdomsuddannelse.

Hos Danmarks Lærerforening roser man den nye model, som blandt andet giver de unge ret til at få hjælp til at få lavet en uddannelsesplan.

"Det er godt, at den nye Forberedende Grunduddannelse nu sikrer, at alle unge under 25 år får retten til en uddannelsesplan. Samtidig er det rigtigt vigtigt, at den også sikrer de unge med forskellige særlige behov en støtte i uddannelsesforløbet", lyder det fra formanden for foreningens undervisningsudvalg Bjørn Hansen.

UU-Danmark tilfreds med ny forberedende grunduddannelse

DLF: Vi har kæmpet for, at UU'erne består

Den nye model er også støttet af UU-Danmark, forenignen for de centre, der vejleder de unge. Foreningen kritiserede dog i går på folkeskolen.dk, at det fremover bliver op til kommunerne, om de vil fortsat vil have UU-centre.

Og ifølge Bjørn Hansen er det også helt afgørende, at UU-vejledningen består under den nye model.

"Det er helt afgørende, at uddannelseskravet til vejledningen fortsat knytter sig til UU's tidligere opgaver, og derfor er det godt, at det i den nye aftale præciseres, at det er en fagprofessionel uddannelses- og erhvervsvejledning, der gives, som er neutral og dermed uafhængig af sektor- og institutionsinteresser. Det har vi arbejdet for for at sikre UU'ernes betydning", siger han.

Med den nye model er det aftalt, at kommunerne fremover skal dække cirka 65 procent af udgifterne, mens staten betaler de resterende 35 procent. Det er en løsning, mener Bjørn Hansen.

Ekspertgruppe om ny unge-indsats: Nedlæg UU-centre og PPR-kontorer

"For os har det også været vigtigt at fastholde en statslig forankring, hvilket ser ud til at være lykkedes med den beskrevne finansieringsform, der deles mellem stat og kommuner".

Samtidig understreger han, at foreningen endnu ikke har haft mulighed for at gennemgå aftalen minutiøst.

"Vi vil snarest få læst og analyseret konsekvenser af aftalen, så især medlemmerne på UU'erne, men også på PPR-området, kan få vores kommentarer til delene i aftalen", siger han.