Debat

Megaklasser og lovbrud i den danske folkeskole skal stoppes

Der kommer flere og flere store klasser i folkeskolen, selvom elevtallet generelt er faldende. Det viser et svar fra Børne- og undervisningsminister, Ellen Thrane Nørby (V), som jeg fik i oktober.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I alt sidder knap 9.000 elever i klasser med mere end de 28 elever, som er folkeskolelovens tilladte grænse for, hvor mange elever, der må sidde i et klasselokale. Går man fem år tilbage - til skoleåret 2009/10 - hed det tal 4.765. Dermed er der sket en fordobling af elever, der går i klasser med mere end 28 elever i.

Det er meget, meget bekymrende at klasserne bliver større i en tid, hvor der er faldende elevtal, og det vidner desværre igen om, at den danske folkeskole er ved at blive økonomisk udsultet.

Kommunerne dispenserer fra klasseloftet efter behag, og selvfølgelig lader man en 29.elev komme ind i klassen, så der ikke udløses en ny klasse og lærer udgift. Det bekymrer mig, og derfor har jeg kaldt ministeren i samråd i morgen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Umuligt at nå rundt til alle eleverne

Jeg husker tydeligt, da jeg stod i klasselokalet alene med 29 børn. Jeg arbejdede i flere år på en skole i Køge Kommune, og der var intet mere trættende end at gå ind i en 1.klasse med 29 børn. Ikke fordi børnene ikke var skønne. Men fordi man simpelthen ikke kan nå rundt til dem alle sammen. Man kan ikke både løse konflikten fra frikvarteret og introducere et nyt emne i læsebogen. Man kan ikke snakke om, hvorfor en elevs mor og far skændes og samtidig hjælpe med regnestykkerne.

Man har simpelthen ikke tid nok til alle eleverne. Og det er forfærdelig synd. Både for læreren og eleven.

19 kommuner bryder loven

I 19  kommuner er der 31 eller flere elever i klasserne, og det strider imod folkeskoleloven. Det lader rent faktisk ikke til, at ministeren har nogen ide om, hvorfor kommunerne dispenserer for folkeskoleloven – og det er først med vores mange spørgsmål, at det overhovedet er gået op for dem, at loven bliver brudt flere steder. Nu er vi simpelthen nødt til at få det løst.

Vi foreslår konkret fire forskellige modeller:

Den dyre og bedste for Danmark:

1. En lærer/elev-ratio, så skolen får midler til en ny lærer, hver gang der er 24 elever i klassen. Midlerne skal gå til tovoksenordninger i alle klasser, hvor der er flere end 24.

Den næstbedste:

2. Et klasseloft på 24 elever i klassen.

Den tredjebedste og billigere model:

3. Løbende klasseloft på 24, så alle fremtidige klasser fra 0.klasse af får et klasseloft på 24.

Den fjerdebedste og billigste:

4. Kommunerne må ikke give flere dispensationer til klasser på over 28, medmindre der er to voksne i klassen i alle timer.

Mvh

Jacob MarkSkoleordfører for SF