0   164

Klamme toiletter går ud over indlæringen

Toiletterne på de danske skoler er så elendig stand og uhumske, at tusindvis af elever dagligt undgår toiletbesøg. Det går ud over indlæringen, da eleverne ikke kan koncentrere sig. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet og DCUM.

Hver tredje elev i 7. klasse undgår at benytte skolens toiletter, da de er for ulækre. I stedet holder de sig, til de kan benytte andre toiletter. Konsekvensen er, at de har svært ved at koncentrere sig i timerne.

Artiklen fortsætter under banneret

"Der er risiko for, at det ødelægger indlæringsmiljøet for børnene. Det forstyrrer evnen til at koncentrere sig og fastholde fokus. Det er både usundt og uklogt, hvis vi ikke gør noget ved det. Børnene mister fokus og evnen til at være afslappet i forhold til at lære", siger Børnerådets formand Charlotte Guldberg til folkeskolen.dk.

Efterlyser mere rengøring

Undersøgelsen fra Børnerådet og Dansk Center for Undervisningsmiljø viser også, at 36 procent af eleverne sjældent eller aldrig selv er med til holde skolens toiletter rene og pæne. Samtidig klager cirka halvdelen af eleverne over manglende rengøring. Men ifølge skoleledernes formand Anders Balle er mere rengøring ikke nødvendigvis løsningen.

"Det er bestemt en god idé, for det er ikke rart at komme ind på et toilet, der lugter, og som man væmmes ved. Jeg er med på, at det ikke nytter noget at bruge penge på nye bøger, hvis eleverne ikke kan koncentrere sig om at læse i dem, fordi de skal på toilettet. Men desværre tror jeg ikke, at der er ret stor sandsynlighed for, at det sker, for skolerne er spændt hårdt for rent økonomisk", siger Anders Balle til 24 timer.

Undersøgelsen viser, at halvdelen af eleverne betragter deres egen adfærd som den væsentligste forbedringsmulighed.

100 millioner ikke nok

I forbindelse med finanslovsaftalen sidste efterår blev der afsat en pulje på 100 millioner kroner til skoletoiletterne. Men det dækker ikke behovet.

Kommunernes ansøgningsfrist for tilskud fra toiletpuljen er netop udløbet. I alt har 22 kommuner søgt om et samlet beløb på 126 millioner kroner, mens en enkelt kommune ikke kan oplyse beløbet, de har søgt om. Det viser en opgørelse fra Indenrigs-og Socialministeriet. Det overrasker ikke Anders Balle.

"Vi har fra dag ét vidst, at de 100 millioner kroner ikke ville slå til. Det er selvfølgelig en håndsrækning, som vi anerkender, men det er slet ikke tilstrækkeligt", siger han.

Det er kun 23 af landets 98 kommuner, der har søgt om at få del i de 100 millioner kroner. Man kan nemlig ikke få tilskud fra puljen, hvis kommunerne selv har kroner i kassen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet