Forældre udnytter smuthul til at åbne en friskole

En skærpet anmeldelsesfrist har gjort det sværere at erstatte nedlagte folkeskoler med friskoler. Men nu har en gruppe borgere i Sønderjylland fundet et smuthul, der gør, at de alligevel kan oprette en friskole, selv om de ikke anmeldte den i tide.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til sommer lukker den lille Simmersted Skole i Haderslev Kommune. Nu ønsker en gruppe borgere at erstatte den med en friskole, men den skulle have været anmeldt til Undervisningsministeriet senest 15. august 2008. Men dengang vidste borgerne ikke, at skolen ville blive nedlagt. Forslaget blev først fremsat to uger senere.

Men de har fået uventet hjælp fra nabokommunen Aabenraa. Her anmeldte en gruppe forældre sidste sommer en friskole, da deres egen folkeskole, Hovslund Børneunivers, var truet af lukning. Skolen overlevede imidlertid, og nu har initiativtagerne i stedet tilbudt at bruge anmeldelsen til at oprette en friskole i Simmersted.

Samarbejdet skyldes private relationer

Tilbuddet er kommet i stand, fordi nogle borgere i Hovslund og Simmersted tilfældigvis kender hinanden.

"Forældrene i Simmersted føler sig snigløbet af politikerne i Haderslev, og da vi en dag sidder og snakker om det, falder der hurtigt nogle ord om, at det er træls, at politikerne på Christiansborg har strammet reglerne, så man ikke længere kan vente til februar med at anmelde nye friskoler, men allerede skal gøre det i august. På den måde opstod ideen om et samarbejde", fortæller Peter Fallesen Kjær Ravn fra initiativgruppen i Hovslund.

Forældrene fra Hovslund har ingen planer om at flytte deres egne børn til en friskole i Simmersted, da de så undergraver eksistensgrundlaget for deres egen folkeskole. Peter Fallesen Kjær Ravn har derfor svært ved at svare på, hvilken interesse han og de andre initiativtagerne har i at stå bag en friskole i en by små 20 kilometer væk.

"Det er et godt spørgsmål. Det er lidt tilfældigt, at det har flasket sig sådan, men vi kan formentlig lære noget om, hvordan man etablerer en friskole. Det får vi måske selv brug for senere i Hovslund. Aabenraa Kommune ser stadig på sin skolestruktur, så vi frygter fortsat for vores skole", siger Peter Fallesen Kjær Ravn, der tillige er formand for skolebestyrelsen i Hovslund Børneunivers.

Reglerne bliver udfordret

Der skal nok være nogen, som synes, at de sønderjyske forældre er lige lovlig smarte. Peter Fallesen Kjær Ravn medgiver da også, at de prøver reglerne for oprettelse af friskoler af.

"Vi skal selvfølgelig overholde landets love, og det gør vi også. Der skal for eksempel være et sammenfald mellem os, der har indgivet anmeldelsen, og de mennesker, der opretter friskolen i Simmersted. Det er vi godt klar over. Men vi må gerne supplere os med folk fra Simmersted. Det er flinke folk, så vi udfordrer gerne reglerne for at hjælpe dem", siger han.

Jytte Rabæk Schmidt fra Simmersted er med i den arbejdsgruppe, der ønsker at etablere en friskole i byen som erstatning for Simmersted Skole. Hun kan ikke forestille sig, at nogen vil påstå, at det er lige smart nok, at de har indledt et samarbejde med Hovslund-folkene.

"Det er enhver borgers ret at oprette en friskole. Initiativtagerne i Hovslund har anmeldt skolen i tide og var så langt i tankegangen, at de nu har fået den glimrende ide, at de vil oprette den i Simmersted. De brænder utrolig meget for friskoletanken og vil gerne prøve af, hvordan det er at starte en friskole. De erfaringer kan de få hos os".

Ingen penge under bordet

Det koster 30.000 kroner at anmelde en friskole. De første 20.000 kroner skal falde i august, resten i næste måned. Men hvis ikke skolen bliver til noget, tilfalder pengene Undervisningsministeriet.

- Peter Fallesen Kjær Ravn, er der i virkeligheden tale om, at I skal have reddet jeres 20.000 kroner hjem ved at lade forældrene i Simmersted betale jer?

"De må ikke betale os efter reglerne", svarer han.

- Jo, men ingen kan se, om de betaler jer pengene under bordet?

"Vi er medinitiativtagere til skolen i Simmersted i kraft af vores anmeldelse og ved, at vi stiller os selv til rådighed", siger Peter Fallesen Kjær Ravn.

Jytte Rabæk Schmidt fra Simmersted vil helst ikke tale økonomi.

"Vi skal snart betale de sidste 10.000 kroner til ministeriet, så vi skal selvfølgelig have en aftale om økonomien på plads med initiativtagerne i Hovslund. Så langt er vi ikke kommet endnu, men der er ikke tale om en handel med en friskolekvote. Initiativtagerne i Hovslund ønsker at etablere en friskole i Simmersted", fastslår hun.

Den sønderjyske manøvre er fuldt lovlig

Det er ikke lovligt at overdrage anmeldelsen af en friskole til andre. Men hvis initiativtagerne ikke kan finde egnede lokaler i deres egen kommune, må de gerne placere skolen i nabokommunen.

"Det er ikke usædvanligt, at anmeldere af en ny friskole rykker til nabokommunen og placerer skolen tæt på kommunegrænsen. Men det skal være de samme initiativtagere. Der må selvfølgelig gerne ske udskiftninger, for folk flytter jo eller rager uklar med hinanden, men der skal være et vist sammenfald mellem initiativtagerne, og dem der ender med at oprette skolen", siger ekspeditionssekretær Vibeke Knudsen fra institutionsstyrelsen i Undervisningsministeriet.

På et borgermøde i aften skal det afklares, om der er opbakning til at oprette en friskole i Simmersted.