Dansk
1   763

Online-ordbog afslører elevernes sjofle opslag under eksamen

Overspringshandlinger har altid fundet sted under skriftlige prøver. Men med indførelsen af online-ordbøger kan forlag som Gyldendal se, hvilke ord eleverne slår op - og hvordan de staver dem. Syv elever slog i år ordet ’pik’ op – selvom det ikke indgik i diktaten. Dataindsamlingen afslører også, at især to diktatord voldte problemer.

"Måske har vi at gøre med en ny matematisk konstant? 'Proportion af sjofelt tænkende eksaminander med hang til overspringshandlinger'", funderer digital udviklingschef i Gyldendal Malte von Sehested. Der var nemlig tre elever, der slog 'pik' op sidste år, hvor der kun var halvt så mange skoler, der slog op i Gyldendals Retskrivningsordbog online.

Skelne og skelsættende 

To diktatord voldte store problemer - nedenfor fejlstavninger på ordbogsopslagenes top 100:

Nr. 16: skældnes

Nr. 18: skelnes

Nr. 26: skelsættende

Nr. 30: skælnes

Nr. 33: skældsættende

Nr. 36: skælsættende

Nr. 92: skeldnes

 

Kolossal og korporlig driller

Han og ordbogschef Lotte Follin fortæller, at systemet viser, hvilke ord eleverne indtaster. Nr. 31 på listen over mest søgte ord under retskrivningsprøven forleden var for eksempel 'kolosal' med ét s, som dermed lå meget højere på listen end den korrekte stavemåde 'kolossal' på plads nr. 97.

Artiklen fortsætter under banneret

Til gengæld er 'kolosal' et af relativt få ord, hvor ordbogen automatisk sender brugeren videre til den rigtige stavemåde.

"Det gælder kun de allerhyppigste stavefejl", fortæller Lotte Follin.

"Det allermest søgte ord i mandags var 'hveranden' i ét ord, og der fik eleverne bare at vide, at det ord ikke findes i ordbogen. Men vi indfører løbende fejlstavninger, efterhånden som vi bliver opmærksomme på dem, så fremover vil 'hveranden' også finde 'hver anden'". 

Gyldendal-folkene har ikke set årets retskrivningsprøve. Men de er meget sikre på, at lærere over hele landet dikterede ordet "korporlig". For søgninger på det i alle mulige og umulige variationer var meget populære i timen fra klokken 9 til 10.

"Man kan se, at mange elever slet ikke har kunnet afkode, hvad de hørte - én har fx søgt på 'gupålig'. Samme manglende afkodning er nok grunden til, at søgningen 'for tal' ligger på plads nr. 86 og 'fåtal' på plads nr. 1033". 

En konsekvens af indførelsen af digitale ordbøger er, at eleverne ikke længere har problemer med at slå ord op i deres bøjede form. Mange elever har i år slået 'børnene'  eller en anden bøjningsform op - og bliver så ledt hen til 'barn', hvor man tidligere var nødt til selv at tænke sig frem til ordets grundform.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.256 andre er allerede tilmeldt