Debat

Chromebook - den nye dreng i klassen (Del 1 af 2)

Et nyt koncept inden for IT

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I mange år har Windows-computere været stort set enerådende i skoleverdenen. Alt åndede fred og idyl - indtil for et par år siden, hvor iPad meldte sig på banen med Odder kommune som banebryder. Nu tegner der sig et lidt mere broget billede med flere forskellige “dimser”:  bærbare computere, tablets, smartphones. Styresystemerne kan foruden Windows være iOS og Android m.fl.

I starten af 2010 lancerede Samsung den første Chromebook med styresystemet Chromium OS, som Google står bag. Og hvad er Chromebook så for en fætter? Den korte beskrivelse er: En browser pakket ind i en bærbar. Browseren er selvfølgelig Google Chrome - deraf navnet Chromebook.

Hvad kan man så gøre med en Chromebook? Ja, eftersom alt foregår i en browser, er svaret således givet: alt hvad der kan afvikles i en browser - og det er jo efterhånden det meste i disse cloud-tider. Det er nødvendigt med en Google-konto - som jo er gratis - for at kunne bruge en Chromebook. Når man tænder maskinen, er den klar i løbet af ca. 8 sekunder. Man logger ind med sin Google-konto. Når man opretter en Google-konto får man adgang til hele Google-økosystemet, hvilket vil sige Google Drev med programmer til tekstbehandling, regneark, præsentationer, osv., Gmail, kalender, YouTube, Google+, Google Play osv. Det er ikke sådan, at man er bundet til Googles programmer. Foretrækker man at bruge Microsofts Office365, Apples iCloud/iWorks eller andre, kan det fint lade sig gøre.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Med en Chromebook skal man ikke bekymre sig om vedligeholdelse af nogen art - det tager Google sig af. Man skal ikke tænke på at installere antivirus, opdateringer til styresystem og programmer eller backup (selvom det selvfølgelig er muligt at lave backup, hvis man ønsker ekstra sikkerhed). I modsætning til traditionelle computere, som bliver sløvere med tiden, føles Chromebooks stadig friske over tid, fordi styresystem og programmer løbende forbedres på de bagvedliggende servere. Alle de data, man producerer, gemmes i skyen og kan således hentes ind på en hvilken som helst computer, smartphone eller tablet, man arbejder med.

Eftersom alt er browserbaseret, er man selvfølgelig afhængig af internetadgang. Dog er det muligt at indstille fx Google Apps til offline-adgang. Der er en harddisk på alle Chromebook modeller, således at lagring kan foregå både i skyen og lokalt. Arbejder man med eksempelvis Google dokumenter på et sted, hvor man ikke har internetadgang, lagres de på Chromebookens harddisk, og når man så forbinder sig til internet igen, synkroniseres dokumenterne automatisk til skyen.

Via Chrome Webshop kan man installere et utal af apps og udvidelser i Chrome-browseren - det være sig programmer til billedbehandling, video-redigering, spil osv.

Hvad kan man ikke med en Chromebook? Alt, hvad der kræver Java-plugins, er lukket land - dvs. NemID og netbank er ikke muligt på nuværende tidspunkt. Meget tyder dog på, at bankerne arbejder på at udvikle andre løsninger, måske baseret på HTML5, så på sigt elimineres dette problem måske.

Jeg har delt dette indlæg i to. I næste uge vil jeg skrive om, hvorfor Chromebooken er interessant i skolesammenhæng.

Powered by Labrador CMS