Hilltop ruster autister til voksenlivet

Uddannelsescenter Hilltop i Skive tilbyder som fondsejet organisation at uddanne unge normaltbegavede fra autismespektret. Centret kombinerer uddannelse med ophold på et kollegium. Målet er at gøre eleverne i stand til at forsørge sig selv.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hilltop åbnede 1. august 2007 og har i år 40 uddannelsespladser og 30 kollegieværelser. Til næste år stiger det til 60 studiepladser og 40 værelser.

"Vores elever har problemer med det sociale samspil og med at kommunikere, og de har stærke særinteresser. Det har en vis effekt, for vi er nødt til at tage udgangspunkt i disse interesser", fortalte forstander Jeppe Hansen på konference om den treårige ungdomsuddannelse til unge med særlige behov, som DLF og Danske Handicaporganisationer holdt før sommerferien.

"Nogle elever har puttet sig i folkeskolen, hvor de har gået i en rummelig klasse. Derfor har ingen opdaget deres problemer. Men filmen knækkede, da de kom på en ungdomsuddannelse, fordi der ikke var nogen til at tage hånd om dem. Men det fylder den unges selvforståelse, når han pludselig står med en diagnose. Vores elever vil være som alle andre unge, så vi står i et dilemma, når en ung ikke vil erkende, at han har Aspergers syndrom. Det gør det svært at tale åbent om det", sagde Jeppe Hansen.

Fristende at droppe forældrene

På Hilltop bliver de unge undervist i personlig hygiejne, i at bo, i økonomisk forståelse og i, hvad de skal lave i fritiden.

"Den sociale udvikling fylder meget. De skal lære at genkende følelser hos andre og hos sig selv, så de kan lægge strategier for, hvordan de skal begå sig for ikke at falde igennem. De skal også lære at indgå i netværk. De kommer typisk hjemmefra, og for nogle er det fristende at droppe kontakten til forældrene. De har været afhængige af deres hjælp, så der sker en kraftig frigørelsesproces. Men vi prøver at få dem til at forstå, at de kun skal være hos os i tre år, så de skal have andre netværk end hos os", sagde Jeppe Hansen.

Undervisningen skal have relevans

Eleverne på Hilltop får styrket deres faglige udvikling i dansk, matematik, engelsk og andre ordinære fag. Fagligt fylder it meget hos mange elever, mens andre spiller musik eller går op i animation. Derfor tilbyder centret også mange kreative fag.

"Undervisningen skal have relevans for den enkelte, så det allervigtigste er, at vi laver individuelle forløb. Men nogle frasiger sig vores pædagogiske tiltag, fordi de har svært ved at acceptere, at vi kan hjælpe dem. Men de har et stort behov for struktur og genkendelighed, samtidig med at de har brug for ny, interessant undervisning", sagde Jeppe Hansen.

Genkendeligheden sikres ved, at eleverne undervises i basisgrupper morgen og eftermiddag. Der er ni unge, tre undervisere og en pædagogisk medarbejder i hver gruppe, som holder til i et fast lokale.

Midt på dagen arbejder eleverne i temagrupper.

"Temaerne skifter hver ottende uge, og eleverne kan selv byde ind med, hvad de gerne vil arbejde med. Vi har blandt andet haft friluftsliv og idræt", sagde Jeppe Hansen.

Eleverne må gerne drikke

Eleverne regner selv økonomien ud, når de skal på kanotur, og når de indspiller en cd, arbejder de med markedsføring.

Hilltop samarbejder blandt andet med teknisk skole og handelsskolen i Skive og med AspIT-uddannelsen i Vejle.

"Når man får en vis størrelse, risikerer man at lukke sig om sig selv, for 'de andre ved alligevel ikke noget om vores elever'. Men det er vigtigt, at vores unge møder andre unge og oplever at være i et ungdomsmiljø. Derfor må vores elever gerne drikke, når de er til fest. Det kan godt være, det gør det sværere for os at styre dem, men de unge har behovet", sagde Jeppe Hansen.

Uddannelsescenteret er skabt på initiativ af Krabbeshus Heldagsskole i Skive og Landsforeningen Autismes kredsforening i Viborg. Det koster 74.000 kroner om måneden at gå på Hilltop inklusiv kollegieværelse.