Anmeldelse Ledelse
0   378

Nytænkende og engagerende

Fællesskabet skaber. Folkeskolen kan bruge relationel ledelse til at tage hånd om udfordringerne mod fremtidens skole, så det dialogiske samarbejde bliver kittet, der skaber mening.

Relationel ledelse

Fakta


Titel
Relationel ledelse

Forfatter
Lone Hersted, Kenneth J. Gergen

ISBN
9788792542533

Pris
298

Sider
214

Forlag
Forlaget Mindspace

Professor Kenneth J. Gergen er gået sammen med den danske organisationskonsulent Lone Hersted, og sammen har de skrevet en spændende og nytænkende bog, der stiller skarpt på, at alting udvikles imellem mennesker, og ledelse derfor må forankres i relationen.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er bygget op af to sammenhængende niveauer, et teoretisk og et praktisk. Som læser bliver man inviteret med ind i dialogen og får herved en medskabende rolle. Dette er et af bogens vigtigste elementer. Som læser oplever man sig involveret og har hele tiden mulighed for at øve sig i dialogens kunstart.

Bogen står på skuldrene af socialkonstruktionismen og er måske i virkeligheden præget så meget af dette felt, at den kritiske læser en gang imellem savner virkelighedens lineært snævrende bånd.

Bogens første kapitler beskriver det teoretiske fundament bag forfatternes kernebegreb om relationel ledelse og introducerer syv nøglebegreber, som er bærende for forståelsen af dialogens natur. De syv nøglebegreber foldes ud i forskellige kontekster, hvor relationel ledelse udøves; organisationsudvikling, teamledelse, forandringsledelse, konflikthåndtering, kreativitet, innovation og coaching.

Igennem læsningen af bogen havde jeg personligt stor glæde af den medskabende og reflekterende rolle, der giver den effekt, at man som læser oplever sig inkluderet i praksiseksemplerne. Bogen pirrer ens egen lyst til at gå dybere ind i forståelsen af dialogen og gøre sig endnu mere umage i sin daglige udøvelse af kommunikation.

Bogen er relevant for ledere på alle niveauer, konsulenter og alle, der arbejder med forandring, innovation og udvikling. I skolesammenhæng er den direkte relevant for skoleledelsen og teamkoordinatorerne, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter. Samtidig synes jeg, at den kan være et vigtigt bidrag i arbejdet med både klasserumsledelse og forældresamarbejde, hvor bogen kan tilskynde til en særlig opmærksomhed på dialogens betydning og muligheder for etablering af et fremmende læringsmiljø.   

Hvis præmissen for fremtidens ledelse er, at dialogen er det centrale, så giver bogen "Relationel ledelse" et konstruktivt bud på handlemuligheder med et stærkt teoretisk indblik, som er elegant balanceret i praktiske beskrivelser. En bog, man får lyst til at vende tilbage til igen og igen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ