Dorte Lange er bekymret over privatiseringen af skolerne i Storbrittanien og Sverige.

DLF’s næstformand skal repræsentere lærerne i Europa

Dorte Lange, som er næstformand i Danmarks Lærerforening, er blevet valgt som repræsentant for de danske underviserorganisationer i det europæiske samarbejde Etuce. Lærerne står over for de samme udfordringer overalt i Europa, så der er basis for fælles kampagner, fortæller Dorte Lange.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er et utroligt sammenfald i de udfordringer, lærerne kæmper med i Europa lige nu. Krisen, og den måde regeringerne håndterer den på, er hovedtemaer overalt. Der er forskel på, hvor hårdt det rammer. Nogle steder, som Spanien, Portugal og Grækenland, bliver der skåret i lønnen, lærerne skal arbejde voldsomt meget mere, og de får ikke pension. Men mønsteret er det samme, uanset om regeringerne har penge eller ej", siger næsteformand i DLF Dorte Lange, som netop er kommet hjem fra to dages konference i sammenslutningen af europæiske lærerorganisationer Etuce.

Her har repræsentanter for 135 lærerorganisationers været samlet i Budapest for at diskutere lærernes udfordringer, og hvordan de kan få politikerne til at forstå situationen både i hjemlandene og i EU, som Etuce er skabt for at påvirke.

"Som en af vores europæiske kolleger udtrykte det på konferencen: Det første man skal gøre, når man står nede i et hul, er at holde op med at grave. Det er det, vi prøver at sige til regeringerne. Hver gang du bremser økonomien med en euro, svarer effekten til 1,7 euro, fordi det hæmmer købekraften og efterspørgslen. Derudover er der ingen tvivl om, at der er brug for en bedre uddannet europæisk befolkning. Så er det meget mærkeligt at spare på kvaliteten af uddannelserne", siger Dorte Lange.

Hun er bekymret over den privatisering af uddannelserne, der finder sted i Sverige og Storbritannien, hvor private virksomheder går ind og driver skoler for at tjene penge.

Fælles kampagner

Dorte Lange er blevet valgt til at repræsentere de danske lærerorganisationer: Danmarks Lærerforening, BUPL, Gymnasieskolernes Lærerforening, Dansk Magisterforening og Uddannelsesforbundet i sammenslutningen Etuce. Lærerorganisationerne i Etuce er meget enige om, hvad de aktuelle udfordringer er, så som Dorte Lange ser det ligger arbejdet i at få skabt kampagner på tværs.

"Vi har snakket os meget ind på hinanden, og vi har en fælles brændende platform, hvor lærere bliver fyret i stedet for videreuddannet. Det, vi skal til at tale om nu, er at lave kampagner på tværs, som har den styrke i sig, at vi er enige".

På konferencen blev der også endnu engang udtrykt støtte til den tyrkiske lærerforening Egitim Sen. Egitim Sens repræsentant var ikke med til konferencen, fordi hun er fængslet for sit fagforeningsarbejde.

25 tyrkiske lærere idømt 6 års fængsel for fagforeningsarbejde