Tyrkiet
0   330

25 tyrkiske lærere idømt 6 års fængsel for fagforeningsarbejde

Danmarks Lærerforening og den internationale lærerforening EI har gennem lang tid støttet 31 fængslede læreres sag i Tyrkiet. Mod al forventning er 25 af lærerne nu blevet idømt lange fængselsstraffe. Blandt dem er den tidligere kvindelige leder fra den tyrkiske lærerforening Gülçin Isbert. Hun fik sidste år en international pris for sit arbejde.

De 31 tyrkiske lærere har været tilbageholdt siden november 2009. Gülçin Isbert var inviteret til Danmarks Lærerforenings kongres sidste år, men kunne ikke komme, fordi hun stod sigtet og var nægtet udrejse af Tyrkiet. Hun havde ellers netop modtaget EI's Outstanding Teachers-pris for sit arbejde med at styrke kvinders indflydelse og etniske minoriteters rettigheder.

"Danmarks Lærerforening tager på det skarpeste afstand fra, at den tyrkiske regering knægter de fundamentale menneskerettigheder og faglige rettigheder. Danmarks Lærerforening opfordrer den danske regering til at gøre regeringen i Tyrkiet opmærksom på, at Danmark ikke accepterer tilsidesættelse af menneskerettigheder og faglige organisationers ret til at arbejde for demokratiske og faglige rettigheder", lød det fra en samlet kongres.

Artiklen fortsætter under banneret

Dommerne skiftet ud for at få lærerne dømt

Gülçin Isbert blev oprindeligt anholdt for at deltage i en fredelig demonstration. Hun og de andre lærere blev under retssagen fremstillet som medlemmer af terroristorganisationen KCK. Beviserne gik på lærernes faglige arbejde med at holde møder i lærerorganisationen Egitem Sen og hovedorganisationen KESK og på, at lærerne var i besiddelse af bøger, som man i øvrigt kan finde hos almindelige boghandlere i Tyrkiet.

Beviserne er tidligere blevet fremlagt, og ifølge generalsekretæren i den tyrkiske lærerforening Egitim Sen, Mehmet Bozgeyik, er de fuldstændig grundløse, så advokatenre havde forventet en frikendelse.

"Men pludselig blandede en 'usynlig hånd' sig, og to dommere, der arbejdede på sagen, blev udskiftet lige inden den sidste høring", fortæller Mehmet Bozgeyik.

Han mener, at det er årsagen til, at 24 af de 31 lærere blev idømt seks år og fem måneders fængsel.

Kvinde, kurder og fagligt aktiv

Ifølge Gülçin Isbert er årsagen til hendes fængsling, at hun repræsenterer de 4 k'er, som regeringen hader.

"Jeg er kvinde, kurder, kazil bas (en religiøs minoritetsgruppe) og medlem af fagforeningen KESK. Egetim Sen ønsker et demokratisk, videnskabeligt, sekulært, offentligt uddannelsessystem, som inkluderer modersmålsundervisning. Og det kæmper vi for", sagde hun i et videointerview, der blev sendt, da hun ikke personligt kunne møde op for at modtog EI's pris.

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ