Seminarium opretter linjefag med blot fire studerende

Kun fire studerende på Hjørring Seminarium vil være lærere i materiel design. Alligevel opretter seminariet som formentlig det eneste i landet et linjefag i faget, der erstatter håndarbejde og sløjd. Det føler seminariet sig forpligtet til.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"For få bliver lærere, og det bliver svært at få lærere til alle fag. Men der er stadig nogle, som skal undervise i sløjd og håndarbejde, og de politiske meldinger går på, at lærerne skal være uddannede i de fag, de underviser i. Det kan ikke lade sig gøre, hvis ikke vi uddanner nogle i materiel design. Derfor har vi besluttet at oprette faget, hvor lille tilmeldingen end er", siger Jens Kvorning, afdelingsleder for læreruddannelsen i Hjørring, der indgår i professionshøjskolen University College Nordjylland.

Oprindeligt havde seks studerende meldt sig til materiel design. Men de to måtte vælge det fra igen, da linjefaget på blot 0,6 årsværk ikke passede ind i deres øvrige fagkombination.

"60 procent af vores studerende vælger to store linjefag og har derfor ikke plads til at læse et lille fag som materiel design", konstaterer Jens Kvorning.

Der er traditionelt stor søgning til et fag som idræt, som byder på bål, snitte og primitiv overnatning.

"Mange studerende vil gerne supplere idræt med materiel design, men reglerne om valg af linjefag gør, at det ene fag udelukker det andet.

Det er vores problem. Sidste år havde vi 22 på sløjd og ligeså mange i håndarbejde, så interessen fejler ikke noget", siger lektor Morten Lykke, der skal undervise i materiel design.

Økonomien hænger ikke sammen

Isoleret set kan det ikke hænge økonomisk sammen at køre et linjefag med kun fire studerende. Men Hjørring Seminarium profilerer sig på at være praktisk-musisk, og Jens Kvorning håber, det kan gavne seminariet på længere sigt at komme i gang med materiel design.

"Hvis vi bliver en af de få professionshøjskoler, som tilbyder linjefag i materiel design, kan vi trække studerende til faget fra andre egne af landet. Men selvfølgelig er små hold dyre i drift, så de store hold kommer til at betale for det lille. Indtil videre begrænser vi også lektionstimetallet. Det mener vi er ansvarligt, fordi den enkelte studerende får større opmærksomhed fra læreren, når der kun er fire på holdet frem for 24", siger Jens Kvorning.

Efterhånden, som der kommer studerende fra flere årgange til faget, kan der også ske samlæsning af timerne.

"Lige nu gælder det om at komme i gang. Derfor begynder vi med en lille klat. Vi skal ikke lave uddannelse for undervisernes skyld, men uden et linjefag i materiel design har vi ikke en fuldtidsstilling til dem. Og uden fuld tid kan vi ikke holde på dem til senere", siger Jens Kvorning.

Udfordringen bliver at skabe et praksisfællesskab

Lektor Morten Lykke kalder det idealismen sejr over økonomien, at seminariet opretter linjefaget. Han skal undervise i det og er ikke nervøs for, at fire er for få til at skabe et solidt studiemiljø.

"De fire kvinder er meget opsatte, men det er vigtigt, at vi får dem til at arbejde sammen, så de kan bruge hinandens styrkesider i en slags mesterlære. De skal ikke studere hver for sig, og udfordringen for mig bliver at få skabt et praksisfællesskab", siger Morten Lykke.

Han har tidligere haft et hold i sløjd med kun seks studerende.

"Deres mødemoral lå helt i top, for det er nemmere at forpligte hinanden, når man ikke er så mange på et hold. Hvis man vil have noget ud af et praksisfællesskab, må man også selv give noget", siger Morten Lykke og tilføjer, at de seks fik en meget flot eksamen.