Kommunerne kan spare op til 30 procent på hardwarekontoen ved at gøre det muligt for eleverne at bruge deres egen pc i undervisningen, mener adm. dir. Mads Nørgaard Madsen

Flertal: Lad bare eleverne tage computer med i skole

Kun Socialdemokraterne siger blankt nej til, at man kan supplere skolernes it-udstyr ved at lade eleverne tage deres egen bærbare med hjemmefra. Det viser en rundspørge til uddannelsesordførerne, som firmaet IT Quality har gennemført.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Socialdemokraterne siger nej, De Radikales ordfører Lotte Rod er i tvivl, men alle andre partier fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti synes, det er en god ide, at eleverne kan få lov at medbringe egen pc til brug i skolen. For Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, Liberal Alliances Merethe Riisager og SF's Annette Vilhelmsen er det en måde at spare penge på skolernes it-budget, mens det ikke er det, der er afgørende for de andre partiers ordførere.

Kun ét parti, nemlig Liberal Alliance, er klar til at give kommunerne mulighed for at kræve af forældrene, at børnene selv medbringer en pc hjemmefra. Det vil kræve et opgør med grundlovens bestemmelse om fri ret til undervisning, afgjorde ombudsmanden senest i 2010.

Ombudsmand: Skoler må ikke kræve, at elever har computer

Ifølge Mads Nørgaard Madsen fra IT Quality, der har bestilt rundspørgen, kan kommuner spare op til 30 procent på deres samlede udgifter til hardware ved at vælge løsninger til folkeskolen, der kan håndtere alle typer computere, så eleverne kan logge sig på skolens systemer og være med i undervisningen - uanset hvilken computer, tablet eller smartphone, de har med hjemmefra.

2020: Hvis iPad er svaret, hvad var så spørgsmålet?

Senest har Odder Kommune som bekendt besluttet sig for en fælles platform, hvor kommunen har købt iPads til alle elever for over 8 millioner kroner alene for hardwaren:

"Mange kommuner kan se besparelsespotentialet ved at åbne op for at lade eleverne bruge eget it-udstyr, men de viger tilbage for at gøre det, fordi de ikke ved, hvad der er politisk opbakning til", mener Mads Nørgaard Madsen fra IT Quality og peger på, at det altså ikke er Folketingets flertal, der stiller sig i vejen for den model.

Se uddannelsesordførernes svar til højre.