De ledige skal have større politisk fokus, mener formanden for lærernes A-kasse og overenskomstudvalget(DLF), Gordon Ørskov Madsen.

DLF opprioriterer ledige medlemmer

Ledige medlemmer skal ikke længere igen og igen søge DLF om kontingentnedsættelse. Fremover vil nedsættelsen vare, indtil den ledige har fundet et job. DLF vil i det hele taget sætte fokus på beskæftigelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste år blev 876 lærere over hele landet prikket og bedt om at finde et nyt job. Og i år er kommunerne allerede begyndt at melde nye lærerfyringer ud. I januar i år var 3200 medlemmer af lærernes A-kasse tilmeldt jobcentrene. "De ledige lærere har det svært. Der er ikke mange lærerjob at søge. Vi vil helst ikke have, at for mange søger over i andre fag, fordi vi sandsynligvis har brug for de ledige lærere om ganske få år. Vi vil gøre en ekstra indsats for at forbedre deres vilkår", siger formand for overenskomstudvalget i DLF, Gordon Ørskov Madsen.

200 dimittender har ryggen mod muren

DLF kæmper for lovændring Indtil nu har velfærdspolitik og beskæftigelsespolitik ikke været fast forankret i et politisk udvalg i DLF, men det er det blevet fra januar måned. Gordon Ørskov Madsen har desuden overtaget formandsposten i lærernes A-kasse fra tidligere næstformand i DLF, Stig Andersen. "Vi opprioriterer, fordi ledigheden stiger, og vi simpelthen får større og større udfordringer ved at tilgodese de ledige, der er", siger Gordon Ørskov Madsen. DLF arbejder på at få regeringen til at ændre på reglerne, så det eksempelvis bliver muligt at arbejde i løntilskudsjob på deltid til en overenskomstmæssig løn og samtidig tage efteruddannelse. "På den måde kan især dimittender have et ordinært job på deltid og samtidig få mulighed for at opkvalificere sig inden for eksempelvis klasserumsledelse eller inklusion", siger Gordon Ørskov.

Fyrede lærere tilbydes vikarjob - på dagpenge

Nyuddannede ryger ud af dagpengesystemet Tal fra lærernes A-kasse viser, at det er vigtigt, DLF opprioriterer indsatsen for de ledige. Op mod 1000 ledige medlemmer af lærernes A-kasse forventes at falde helt ud af dagpengesystemet i løbet af 2013. Det gælder blandt andet lærere, der blev færdiguddannet i sommeren 2011 og endnu ikke har fået foden inden for på en skole. Til næste sommer vil de med de nye regler have opbrugt deres dagpengeret. Gordon Ørskov håber, at regeringen er klar til at ændre reglerne. "Det er urimeligt, at man afskediger så mange, samtidig med man forkorter dagpengeperioden og gør det sværere at optjene den, når man først har mistet den. Man risikerer at tabe mange unge", advarer Gordon Ørskov.

 

Nyuddannet lærer: Jeg troede det ville blive nemt at få job

Kontingent nedsættelse til ledige Hidtil har medlemmer af DLF kunne søge om at få halveret kontingentet til fagforeningen, når man blev ledig. Tidligere kunne man få nedsat kontingentet tre eller fem måneder af gangen, men nu gælder en bevilliget kontingentnedsættelse indtil medlemmet igen er i arbejde. Det sker i erkendelse af, at lærerne er ledige i længere perioder. "Det er for at tilkendegive, at vi er opmærksomme på de ledige, og vi vil gerne have dem som medlemmer. Og så er det også for at få et smidigere og mindre bureaukratisk system", siger formand for organisations og arbejdsmiljøudvalget Per Sand.