Anmeldelse Historie
0   338

Jeg brød et løfte

Jeg brød et løfte

Fakta


Titel
Jeg brød et løfte

Forfatter
Dorthe Emilie Røssell

Pris
158 kroner

Sider
128 sider

Type
Bog

Forlag
Batzer & Co.

En tiårig pige involveres under besættelsestiden i Danmark i modstandsbevægelsen. Det lyder som en seriebog for børn. "Jan klarer alt". Men denne bog er ikke en roman. Den bygger på en virkelig historie om en far, der bruger sin datter som kurer og til våbentransport i sit arbejde i modstandsbevægelsen. En uskyldig pige på ti år med en barnevogn slipper let gennem tyskernes og Gestapos linjer. Forfatteren har skrevet en fortælling om sine oplevelser, 60 år efter at krigen er slut. Hun bryder samtidig et løfte, hun har givet sin far, om aldrig at omtale sine oplevelser til nogen.

Artiklen fortsætter under banneret

Og hvordan kunne en far moralsk forsvare at bringe sin datter i så belastende situationer? Hendes far overlevede krigen - også et ophold i koncentrationslejr. Men i dag er han død, så hun får aldrig svar på spørgsmålet. Hele hendes familie blev arresteret, forhørt og tortureret i Shellhuset, og den berygtede forhørsleder Ib Birkedal Hansen truede hende med, at han ville skyde hendes far, mens hun så på det, og bagefter skyde hende, hvis hun ikke talte. Hun tav.

Bogen er skrevet med enkelhed i sprog og komposition og med en autentisk intensitet, så den kan være en læseoplevelse for både børn og voksne. Den stemningsfulde, positive beskrivelse af livet i en karré i København under besættelsen er levende, personlig og anskuelig historieskrivning, som minder mig om et godt naivistisk maleri.

Bogen er oplagt til undervisning i dansk og historie fra 4. klasse og opefter, både til fælles tekstarbejde og til frilæsning.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.632 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.398 andre er allerede tilmeldt