Anmeldelse

Jeg brød et løfte

Jeg brød et løfte

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En tiårig pige involveres under besættelsestiden i Danmark i modstandsbevægelsen. Det lyder som en seriebog for børn. "Jan klarer alt". Men denne bog er ikke en roman. Den bygger på en virkelig historie om en far, der bruger sin datter som kurer og til våbentransport i sit arbejde i modstandsbevægelsen. En uskyldig pige på ti år med en barnevogn slipper let gennem tyskernes og Gestapos linjer. Forfatteren har skrevet en fortælling om sine oplevelser, 60 år efter at krigen er slut. Hun bryder samtidig et løfte, hun har givet sin far, om aldrig at omtale sine oplevelser til nogen.

Fakta:

Titel: Jeg brød et løfte

Forfatter: Dorthe Emilie Røssell

Pris: 158 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Batzer & Co.

Og hvordan kunne en far moralsk forsvare at bringe sin datter i så belastende situationer? Hendes far overlevede krigen - også et ophold i koncentrationslejr. Men i dag er han død, så hun får aldrig svar på spørgsmålet. Hele hendes familie blev arresteret, forhørt og tortureret i Shellhuset, og den berygtede forhørsleder Ib Birkedal Hansen truede hende med, at han ville skyde hendes far, mens hun så på det, og bagefter skyde hende, hvis hun ikke talte. Hun tav.

Bogen er skrevet med enkelhed i sprog og komposition og med en autentisk intensitet, så den kan være en læseoplevelse for både børn og voksne. Den stemningsfulde, positive beskrivelse af livet i en karré i København under besættelsen er levende, personlig og anskuelig historieskrivning, som minder mig om et godt naivistisk maleri.

Bogen er oplagt til undervisning i dansk og historie fra 4. klasse og opefter, både til fælles tekstarbejde og til frilæsning.