Norske lærere truer med at nægte at rette nationale test

Lærerorganisationen Utdanningsforbundet i Norge truer nu med, at de omdiskuterede nye nationale prøver ikke vil blive rettet i de kommuner, hvor der ikke er afsat lærertid til arbejdet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Utdanningsforbundet har meddelt direktoratet, at hvis man ikke centralt sikrer ordentlige arbejdsforhold til lærerne, så vil prøverne ikke blive rettet på de skoler, hvor rettearbejdet ikke enten er lagt ind i lærernes arbejdsplan eller kompenseret med overarbejdsbetaling.

"Vi præciserer, at hvis varslet bliver udsendt, så skal prøverne gennemføres, men man skal vente med at rette dem, ind til der foreligger en afklaring af, hvordan det samlede merarbejde i forbindelse med de nationale prøver skal godtgøres for den enkelte faglærer eller skoleleder", siger formand Helga Hjetland til Utdannings netnyheder. Tilføjet 14. februar: Utdanningsforbundet bekræftede i weekenden, at varslet nu træder i kraft

Informationen om prøverne kom for sent ud, til at skolerne kunne nå at indarbejde dem i årsplanen, fremhæver den norske lærerorganisation. Prøverne går også hårdt ud over vikarkontoen, og der er skal tages så mange kopier og udskrifter, at skolernes kopieringsbudget bruges op på prøverne.

De første nationale prøver blev gennemført sidste år, og trods råd fra både forskere og lærere om, at prøveresultaterne ikke var egnet til offentliggørelse, valgte undervisningsminister Kristin Clemet at offentliggøre dem i en database, som hurtigt blev brugt af medierne til at rangliste de norske skoler. Blandt andet på grund af offentliggørelsen valgte en én ud af fem elever i 10. klasse på opfordring af Elevorganisasjonen at boykotte prøverne i læsning den 27. januar.

Læs mere