Ordblind/læsesvag
0   1

Flere end en ud af ti elever er ordblinde

11 procent af de elever, der forlod 9. klasse i sommer var ordblinde. Det viser en opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet. Opgørelsen er baseret på den nationale ordblindetest, som er rettet mod elever fra 3. til 9. klasse ved mistanke om ordblindhed.

Omkring 16 procent de elever, der gik i 9. klasse i folkeskolen i det forgange skoleår, blev på et tidspunkt mellem 3. og 9. klasse testet for ordblindhed via den nationale ordblindetest.

11 procentpoint blev kategoriseret ordblinde, mens cirka fire procentpoint viste sig at have usikker fonologisk kodning.  Det vil sige langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde, men ikke i samme grad som ordblinde.

Ordblindetesten anvendes kun til at teste elever, der viser tegn på ordblindhed. Det er den enkelte skole, som vurderer, hvilke elever der skal testes.

Stor forskel på kommunernes anvendelse af den nationale test

Artiklen fortsætter under banneret

Kommunerne bestemmer selv, hvordan de udreder elever for ordblindhed, og derfor kan de anvende andre ordblindetest end den nationale.

Ordblindetesten

I februar 2015 offentliggjorde Undervisningsministeriet den nationale ordblindetest, som kan identificere elever, studerende og kursister med ordblindhed på tværs af uddannelser fra 3. klasse til de videregående uddannelser og voksenuddannelser.

Ordblindetesten anvendes kun til at teste personer, der viser tegn på ordblindhed. Ordblindetesten bygger på viden om de specifikke læse- og stavevanskeligheder, der karakteriserer ordblindhed. Ordblindetesten giver en sikker og ensartet identifikation af ordblindhed.

På basis af resultatet på Ordblindetesten inddeles de testede elever i tre kategorier:

  • Ordblind
  • Usikker fonologisk kodning
  • Ikke ordblind

Ordblindetesten afdækker således hverken elevens stavefærdigheder, sprogforståelse eller læseforståelse.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Disse alternative test findes der ikke centrale registreringer af, men Undervisningsministeriet vurderer, at langt de fleste kommuner anvender Ordblindetesten til udredning af ordblindhed, ikke mindst fordi testen anbefales af ministeriet, når der skal søges om specialpædagogisk støtte på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Alligevel er der store forskelle op, i hvilket omfang kommunerne anvender den nationale udgave, viser ministeriets opgørelse.

I en kommune som Lolland blev under 12 procent af de elever, der gik i 9. klasse i det forgangne skoleår, testet med Ordblindetesten i løbet af deres skoletid. De samme gør sig gældende i en række kommuner omkring hovedstaden inklusiv Frederiksberg og Københavns Kommuner. Også Bornholm boner ud her. I alt ligger 14 kommuner under de 12 procent.

I den modsatte ende af skalaen testede kommuner som Brønderslev, Favrskov, Faaborg-Midtfyn og Frederikssund over 20 procent af de elever, der gik ud af 9. klasse i sommer. Det samme var tilfældet i 21 andre kommuner.

Du kan læse ministeriets opgørelse via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.522 andre er allerede tilmeldt

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
660 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.598 andre er allerede tilmeldt