Praktiklærer
0   9

DLF vil kortlægge praktikforholdene på skolerne

Et spørgeskema skal blandt andet afsløre, hvor mange skoler der har en uddannet praktikvejleder. Praktiklærernes formand glæder sig over kortlægningen, men forventer nedslående resultat.

Lærernes tillidsrepræsentant har på alle skoler modtaget et spørgeskema om skolens praktikforhold. Herunder om skolen har en uddannet praktikvejleder.

Det fik kommunerne i 2012 som led i en politisk aftale penge til at sørge for er tilfældet.

Men det betyder ikke, at alle skoler i dag har en uddannet vejleder. Dels er nogen af dem flyttet skole, uden der er uddannet ny praktikvejleder, dels er flere gået på pension, lyder det fra formand for Praktiklærerforeningen Lillian Andersen.

Derfor er det vigtigt at sætte fokus på, at uddannelse af praktikvejledere en fortløbende udfordring, påpeger hun.

Artiklen fortsætter under banneret

"Nu skal man passe på med at udtale sig for skråsikkert, inden undersøgelsens resultat foreligger, men min umiddelbare vurdering er, at de nødvendige kompetencer overordnet betragtet ikke er til rådighed ude på skolerne", siger hun til folkeskolen.dk/praktiklaerere.

"Og så er det vores indtryk, at de uddannede vejledere ofte ikke varetager den direkte vejledning af de studerende. De er ofte overordnede koordinatorer, men ofte uden de kommer særlig tæt på selve praktikken".

Her er der sket et skifte siden den seneste folkeskolereform trådte i kraft i 2014, vurderer Lillian Andersen.

"Tidligere havde koordinatoren møder med praktiklærerne inden hver praktik, så der forlods var fokus både på de formelle krav og den faglige del af vejledningsopgaven. Det er der ikke tid til længere. Derfor bliver de møder oftest ikke holdt, og så bliver det meget op til den enkelte lærer at finde ud af tingene", siger hun.

"Det kan for eksempel være noget af en opgave for en indskolingslærer at skulle sætte sig ind i karakterskalaen, når de studerende skal have bedømt deres praktik, når man måske aldrig har prøvet at uddele en karakter før. Uden uddannelse er det generelt svært at leve op til de store krav, der stilles til at være voksenuddanner i faget praktik.".

Fynsk kortlægning viste store mangler

I december 2019 viste en kortlægning fra UC Lillebælt, at der på Fyns 92 folkeskoler blot var 52 uddannede praktikvejledere. 10 skoler havde på daværende tidspunkt lærerstuderende i praktik uden at have en uddannet vejleder.

Lillian Andersen glæder sig over, at Danmarks Lærerforening med undersøgelsen vil kortlægge området på landsplan. Hun opfordrer alle skoler til at svare på spørgeskemaet, så undersøgelsen kan blive så valid som muligt.

"Vi oplever, at det bliver sværere for lærerne at få lov af skolelederne til at deltage i vores efteruddannelseskurser, og flere læreruddannelser har også måtte opgive at oprette kurser på grund af manglende tilmeldinger", siger Lillian Andersen.

"Så vi kan se alle muligt tegn. Men det er vigtigt, vi får det fulde billede af, hvordan det står til. Skal vi have veluddannede lærere ud i skolen, kræver det, at de møder veluddannede praktiklærere i deres praktiktid".

"Særligt efter man med den sidste læreruddannelse skar kraftigt i omfanget af praktikken, er det blevet så meget desto vigtigere, at kvaliteten af den sikres".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
225 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
454 andre er allerede tilmeldt