Efter 9000 elevers nationale test: Skoler har klaret sig omtrent som sidste år

Færre elever end normalt skal tage nationale test i år. Og endnu færre har rent faktisk gjort det, fordi skolerne har været lukket ned. Men de foreløbige resultater efter kun cirka 9000 elevers test viser, at de har klaret testene omtrent som sidste år, skriver Skoleliv.dk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke sket et voldsomt fald i elevernes testscore i de nationale test, selv om skolerne har været lukket i store dele af foråret. Kun i læsning er der tendens til lavere score på de skoler, hvor klasserne er udtaget til at tage test i år som del af et repræsentativt udsnit. På de skoler, der skal tage alle testene, fordi de er blandt de 20 procent ringest præsterende skoler, er læseresultaterne mere blandede.

Læseforsker Jan Mejding siger til Skoleliv, at man vil forvente et fald i læseresultater oven på sådan en situation, som coronakrisen har været på skolerne:

"Forholdene har været meget forskellige. Mange steder har der været etableret en fjernundervisning, der har fungeret. Men det er ikke sikkert, at den har taget udgangspunkt i at få læst på samme måde som til hverdag. Mange elever har utvivlsomt fået læst i mindre grad end normalt. Og vi ved, at læsning er noget, der skal holdes ved lige".

Langt størsteparten af de godt 130.000 test, der skal afvikles i år, er endnu ikke gennemført, og på grund af coronasituationen er fristen til at få dem afviklet udskudt til 19. juni. Efter en evaluering af testene i januar, som påpegede store problemer med testenes præcision og de indbyggede sværhedsgrader, besluttede et folketingsflertal i februar, at kun 20 proent ringest præsterende skoler plus en stikprøve af klasser skulle gennemføre testene i år. Og det har man altså holdt fast i trods coronakrisen.

Efter åbning: Skoler holder igen med nationale test