Folkeskolens leder:

Uskyldigt anklaget

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg kommer aldrig til at arbejde med børn igen«

Overgreb mod børn er det værste, man kan forestille sig. Ingen ønsker at blive beskyldt for at tage let på bare en mistanke om, at det sker. Derfor er det sådan set forståeligt, at panikknappen kan slå til, hvis man som leder pludselig står i en situation, hvor man skal håndtere en så alvorlig beskyldning fra en gruppe piger i 5. klasse. Man reagerer resolut og griber til en bortvisning af den pågældende medarbejder.

Bagefter må eftertanken melde sig. Overreagerede vi? Kunne vi have nøjedes med at suspendere, mens sagen blev undersøgt? Men den eftertanke har åbenbart ikke meldt sig i Greve Kommune.

Sagen startede en ganske almindelig skoledag i efteråret 2017, hvor en lærer gik hen for at trøste en elev, som stod på gangen og græd. Det førte til to og et halvt års mareridt - og det er ikke slut endnu.

I et retssamfund er man uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men hvad så, hvis politiet konkluderer, at der ikke skal rejses sigtelse, efter at have afhørt sagens parter? Er man så uskyldig?

Næh, ikke rigtigt. For mange tænker nok, at der ikke går røg af en brand og så videre. Sådan tror den ikkeanklagede lærer i hvert fald, at hans omgivelser tænker. Som han siger, så tror de færreste, at man får en bortvisning, uden at der er noget om det.

I den konkrete sag besluttede en skoleleder og siden kommunen at bortvise læreren uden løn - noget, man kun gør i de alvorligste tilfælde. Det på trods af at læreren havde arbejdet med børn i kommunen i 30 år og blev bakket op ikke bare af sine kolleger, men også af en støtteperson, som havde overværet timerne med de pågældende elever.

Men selv om politiet efter afhøringerne valgte ikke at sigte læreren, fastholder kommunen, at bortvisningen var sagligt velbegrundet.

Greve Kommune har ingen vejledning i, hvordan man håndterer medarbejderne i sager om mistanke om pædofili. Det er op til en muligvis panikslagen skoleleder at finde ud af, hvad der skal gøres i en sag, hvor alle følelser sidder uden på tøjet.

Utrygge lærere ønsker retningslinjer 

Læreren har nu alligevel fået medhold fra en dommer. Fordi der var tale om en bortvisning, har Danmarks Lærerforening kunnet føre en voldgiftssag for læreren. I den konkluderede en højesteretsdommer efter at have undersøgt sagen, at der absolut ikke var noget grundlag for bortvisningen - og kommunen blev dømt til at betale både løn og erstatning.

Læreren har mistet en stor del af sin arbejdsevne og får ikke sit gamle liv tilbage. Men han har valgt at fortælle sin historie for at sætte fokus på omkostningerne for den, der bliver uskyldigt anklaget. Barnet går forud for alt. Men anklagen om pædofili er et mareridt for enhver, der arbejder med børn. Derfor har de ansvarlige pligt til at træde varsomt og fornuftigt.

Professor: Lærere har svært ved at blive renset for mistanke om overgreb