"Hvor skal pengene komme fra", spurgte en elev, da Morten Østergaard besøgte Skolen på Strandboulevarden i København.

Morten Østergaard lover flere lærere i folkeskolen

Det var klimaet og ikke antallet af nye lærere, der interesserede eleverne, da de Radikales politiske leder Morten Østergaard besøgte Skolen på Strandboulevarden i København til en snak om finanslov, biler og cigaretter med 5. klasse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De Radikales leder, Morten Østergaard, havde en dugfrisk finanslov med i rygsækken, da han onsdag besøgte Skolen på Strandboulevarden i København. Og som han sagde til eleverne:

"På Christiansborg er vi lige blevet færdige med at bestemme, hvad vi i Danmark skal bruge penge på til næste år. Blandt andet vil vi bruge flere penge på folkeskolen".

Det sidste indkasserede han kun et forsigtigt "jaaa" til fra eleverne i 5. U og 5. V. For egentlig ville eleverne meget hellere benytte tiden med de Radikales politiske leder til at stille spørgsmål om klima, højere cigaretpriser og forbud mod benzin- og dieselbiler.

Finanslov sender penge til folkeskolen

En velorienteret elev mente at vide, at man i nogle tyske byer skal betale for at køre i en dieselbil, og spurgte, om vi også skal det i Danmark. Og det var Morten Østergaard ikke afvisende over for på længere sigt - selv om der ikke lige er planer om det nu.

En anden elev spurgte, om der ikke snart skulle pant på alt plastikemballage, mens en tredje ville vide, hvornår elbiler bliver billigere. Og så var der én, der ville høre, hvor pengene til finansloven kommer fra.

"Det er lige præcis dét spørgsmål, man skal huske at stille til sine politikere", svarede Morten Østergaard og begyndte at forklare om miljøafgifter, cigaretpriser og nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

Flere folkeskolelærere Det kaldte dog ikke på den store begejstring fra eleverne, da Morten Østergaard kom ind på finanslovens generelle løft af folkeskolen frem til 2023. Det større millionbeløb fået overskriften "flere lærere i folkeskolen". Men der står ikke nogle steder, at pengene er øremærket til rekruttering af lærere - ligesom KL allerede har været ude at understrege, at det er kommunerne selv, der skal afgøre, hvordan de lokalt vil bruge de ekstra penge fra staten på folkeskoleområdet.

Finanslov kan give 400-500 flere lærere næste år

Men Morten Østergaard understregede, at pengene kommer til at betyde flere kollegaer på lærerværelset.

"Det her skal være en direkte saltvandsindsprøjtning", understregede han bagefter over for journalister i skolegården.

Finansloven har betydning for lærernes arbejdstidsaftale De Radikale var som det første parti i forårets valgkamp ude med ideen om at give en milliard til folkeskolen. Planen var, at pengene skulle medfinansiere en ny arbejdstidsaftale for lærerene. Milliarden ville altså kun blive uddelt, hvis Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening blev enige om en aftale. Men idéen er ikke kommet med i den endelige finanslov.

Radikale vil sætte penge af til en ny arbejdstidsaftale til lærerne

"Vi ville gerne have lavet en tættere kobling, men vi opnår stadig det, vi ville. Vi får med finansloven sendt et signal om, at når Danmarks Lærerforening og KL skal til at forhandle, kan man godt tage højde for, at der i fremtiden vil være flere lærere i folkeskolen", siger Morten Østergaard.