Anmeldelse

God mad - Let at lave

"God mad - Let at lave" har fået en makeover - og det klæder den

Trods ikke helt små skønhedspletter er bogen en god, opdateret klassiker, der hører hjemme både i køkkenet og på undervisningsinstitutionerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye udgave af "God mad - Let at lave" er større i såvel format som sideantal. Layoutet gør bogen mere overskuelig, teksten er opdelt i spalter, og opskrifterne får lov at brede sig ud på hele sider. Billedsiden er også klædeligt fornyet, de gamle tegninger er - sammen med de søde, men forstyrrende vignetter - væk, og fotos erstatter tegningerne af udskæringer med mere. Indholdsfortegnelsen er udvidet, der er kommet enkelte nye overskrifter og flere underpunkter, hvilket giver et bedre overblik.

På den indholdsmæssige side er der også sket en del, og afsnittet om ernæring hedder nu "Mad og ernæring", hvilket flytter fokus over til maden: Mad er ikke lig med næringsstoffer. De tidligere næringsberegninger på alle opskrifter er væk, og jeg savner en begrundelse herfor. I forordet beskrives bogen blandt andet som en undervisningsbog, og hvorfor de, som har været en vigtig del af bogen gennem de mange udgivelser, er forsvundet, er uvist.

Fakta:

Titel: God mad - Let at lave

Forfatter: Marianne Kastberg, Kirsten Høgh Fogt

Pris: 299,95

Sider: 759

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Den nye udgave lægger større vægt på madens smag, og dette ord er da også af finde i overskriften til kapitlet "Smag, krydderier og krydderurter", ligesom emnet er et fokuspunkt i afsnittet "Gæstemad". I dette afsnit betones Klosses regler for et måltids sammensætning, men man må trække lidt på smilebåndet over de valgte eksempler, der leder tanken hen på Lise Nørgaards beskrivelse af en husholdningsskole i filmen "Kun en pige".

Opskriftsiden er fornyet, nye opskrifter er kommet til på bekostning af nogle gamle kendinge. Det er jo det svære valg, som er uundgåeligt, når en bog, som er blevet en klassiker, skal forny sig og afspejle den tid, vi befinder os i. Men det er ikke helt let at se, ud fra hvilke kriterier valgene er foretaget. Hvad angår fornyelser findes i afsnittet "Æg, ost og mælk" nu en opskrift på kartoffeltortilla og en på frittata, uden at det i øvrigt forklares, hvad ordene betyder. Det anses måske som en selvfølge, at man ved det. Til gengæld er der ingen opskrift på souffle ud over ostesouffle, hvilket ikke er en "ægte" souffle. Af andre nye opskrifter findes nachos, fish og chips og gnocchi, men der er for eksempel ikke nogen på sushi, samosa eller retter med tofu. I det hele taget savnes opskrifter med alternativer til kød, hvilket ellers er i tidens ånd.

Som eksempel på anvendelse af en "ny" råvare er havtornesyltetøj, mens eksempelvis ramsløg slet ikke er nævnt - heller ikke i det lille afsnit om kryddersalt.

I afsnittet "Brug af bogen" skriver forfatterne, at der bruges varmluftovn i opskrifterne. Forrest i bogen - på de grå sider -  skriver de, under "Vigtig information", at der bages i varmluftovn. Når der yderligere gøres opmærksom på dette i forordet til brødafsnittet, men ikke i andre afsnit, hvor der også bruges ovn, ja så har man forvirret læseren. Man kan diskutere, om det er formålstjenligt at bruge varmluft til al madlavning, men når man tager dette skridt og dermed bryder med tidligere udgaver, uden at det gentages ved de enkelte opskrifter, så har man ikke taget nybegynderen ved hånden. Man kan nemlig ikke regne med, at bogen læses forfra.

På trods af disse indvendinger er den nye udgave af "God mad - Let at lave" alt i alt en flot og velkommen fornyelse af den gamle kending med et væld af informationer, tips, gode råd og nye såvel som gamle opskrifter og dermed en grundbog, der hører hjemme i ethvert køkken.