35 lærere i Vordingborg mister deres arbejde

En kombination af planlagte og akutte besparelser koster sammen med et faldende børnetal omkring 35 af de 370 lærere på Sydsjælland og Møn jobbet. I alt nedlægger Vordingborg Kommune 45 stillinger, da en halv snes lærere går på pension til sommer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I slutningen af februar vedtog byrådet, at alle forvaltningsområder skal spare 1,25 procent. Dertil kommer, at der blev sparet en procent sidste år.

"Dengang fik lærerne sat deres undervisningsforpligtelse op fra 675 til 680 timer, så vi vidste, at der på den konto skulle reduceres i antallet af lærere til sommer. Men nu skal der spares yderligere, og skolerne skal klare det hele på de fem måneder efter sommerferien", siger Jonna Rolvung, formand for Lærerkredsen for Faxe og Vordingborg.

Nogle skoler præsterede overskud i 2009, andre underskud. Skolerne med overskud har fået indefrosset beløbet i 2010, men nogle af dem har allerede ansat en ekstra lærer, som de nu risikerer at skulle skille sig af med igen.

"Skolerne havde kalkuleret med de penge. Men det er endnu værre for de skoler, der har underskud. De skal udrydde underskuddet i år og skal også leve op til det generelle krav om besparelser, så de er fuldstændig på den. Der ligger en politisk beslutning om, at skolerne skal ligge over de vejledende timetal, så de har ikke noget spillerum. I forvejen er deletimerne væk, og resurserne til specialundervisning er i bund," siger Jonna Rolvung.

Kommunen vil spare 1,5 millioner på arbejdstidsaftalen

I december blev lærerkredsen og kommunen enige om at indgå en ny arbejdstidsaftale. Der var blot nogle få ting, der skulle justeres. Men i slutningen af februar meddelte kommunen, at den alligevel ikke ville underskrive aftalen på grund af økonomien.

"Kommunen vil have KL til at se på, hvordan den kan spare 1,5 millioner kroner på aftalen, men for det første forhandler vi ikke med KL. For det andet vil KL formentlig pege på, at lærerne får for meget tid til forberedelse og pauser. Det oplevede vi i en tilsvarende situation i Faxe Kommune, som kredsen også omfatter. Men en aftale forudsætter, at begge parter giver og tager. Kommunen kan ikke beholde det, vi har givet, og tage det tilbage, som den selv har givet", siger Jonna Rolvung.

Der er igen færre penge pr. elev

Kredsformanden frygter, at besparelserne kan blive endnu værre, da nedskæringen på 1,25 procent kun dækker 25 af de 50 millioner kroner, kommunen regner med at få i underskud i år. Men det får konsekvenser for eleverne.

"Da vores område er et af de store, kan vi ikke regne med at slippe, hvis kommunen senere på året beslutter at spare yderligere. Vordingborg har den sjette laveste nettoudgift pr. elev blandt de 98 kommuner, og det nytter ikke, at udgiften ikke stiger, når kommunerne har påtaget sig pensionsforpligtelsen over for lærerne. Vi har flere overenskomstansatte lærere i år end sidste år, så kommunen skal dække flere lærere ind".

Et faldende børnetal er også inde i billedet, ikke mindst på Møn. Men det er ikke kun færre børn og enkelte skolers underskud, der er årsag til de mange afskedigelser, fastslår Peder Skelbo Hansen, formand for Skolelederforeningen i Vordingborg, i et indlæg på Sjællandskes netavis.

"Tendensen er klar. Der er i igen i år færre penge pr. elev at gøre godt med på skolerne", skriver Peder Skelbo Hansen, der som leder af Fanefjordskolen på Møn skal sige farvel til seks lærere.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår fyringerne vil ske, men det kan blive på mandag.

Læs mere

Sjællandskes netavis