Vil lempe de boglige krav i erhvervsuddannelserne
Et usikkert skriftligt dansk skal ikke længere forhindre tosprogede eller ikke-bogligt anlagt unge i at få en erhvervsuddannelse eller en social- og sundhedsuddannelse. Regeringen vil lempe de boglige krav.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi har nu fundet nogle af de strukturelle barrierer, der har afholdt bl.a. etniske minoriteter og praktisk orienterede personer fra at søge ind på erhvervs- og sosu-uddannelserne", siger undervisningsminister Ulla Tørnæs.
En tværministeriel gruppe med repræsentanter fra Integrationsministeriet, Socialministeriet, Indenrigs- og sundhedsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Undervisningsministeriet har udarbejdet en rapport, der beskriver hvordan de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser og erhvervsuddannelserne kan gøres mere attraktive for flygtninge, indvandrere og praktisk orienterede unge.
Arbejdsgruppen foreslår, at de introforløb til social- og sundhedsuddannelserne, som i dag tilbydes flygtninge og indvandrere, erstattes af et egentligt grundforløb med indbygget praktik. Personer, der gennemfører grundforløbet tilfredsstillende, skal sikres god mulighed for optagelse på uddannelserne. Der skal fastlægges ensartede krav til, hvor høje krav, uddannelsesstederne må stille til elevernes dansk-niveau, og de boglige krav, man møder undervejs i sosu-uddannelserne, skal gennemgås kritisk, uden at det går ud over de nyuddannede social- og sundhedshjælperes jobkompetencer.
Integrationsminister Bertel Haarder tager forslagene til sig og vil fremsætte lovforslag, der justerer uddannelserne, i februar:
"Inden for social- og sundhedsområdet får sundhedsvæsnet således bedre mulighed for at udnytte de værdier og ressourcer, som de nyankomne udlændinge har fået med sig fra deres opvækst i hjemlandet, hvor omsorgen og respekten over for ældre er central", mener Bertel Haarder.