Anmeldelse

Vil du lege

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I børns leg bruges hele hjernen. Børn fødes med et 'stort klaviatur', og når børn leger meget med det, er der langt flere tangenter at spille på resten af livet.

Børn fungerer læringsmæssigt som trækpapir, og det suger hurtigt. I skolen går det langsomt. Hvorfor det? - spørger hjerneforskeren Kjeld Fredens i denne videofilm, der på 28 minutter giver mange gode begrundelser for at give børn mere tid til at lege.

Filmen veksler mellem nogle dejlige optagelser fra børns frie leg og korte og rammende kommentarer fra børn og tre forskere. Filmen er helt uden velmenende pædagoger, skolefolk og idrætsledere.

De tre forskere er, foruden Kjeld Fredens, filosoffen John Engelbrecht og kulturhistorikeren Niels Kaiser Nielsen, der hver på sin måde giver deres syn på børns leg kort og klart og med små hip til os alle.

Synspunkterne er ikke nye for alle, men de er spændende, provokerende og lærerige, ikke mindst for lærere, pædagoger og forældre.

Børnene kommer også til orde og lægger ikke fingrene imellem. Rigtige voksne kan ikke lege. De er for trætte og får ondt i ryggen, hvis de bøjer sig ned. Det er irriterende, når de voksne bare kommer og giver ordrer, for eksempel: 'Nu er der mad!' Børn vil gerne lege noget mere, fordi det er sjovt, det er sundt, og vi lærer af det. I leg kan vi være glade, selv om vi er kede af det, og i leg kan vi næsten alt.

Børnene og forskerne på filmen er stort set enige, selv om de udtrykker det lidt forskelligt. Filosoffen mener, vi skal gå i lære hos børnene og på den måde genopdage legens væsen. Voksne skal forkaste det alt for almindelige mantra: jeg har ikke tid. Jo mere færdigt legetøj er, desto mere stjæler det barnets kreativitet.

Kjeld Fredens tager afstand fra teorien: 'Mere af det samme', som vi kender for eksempel fra fjernsynet og fra folkeskolens læseundervisning. Når børn ikke kan læse, så får de bare flere læsetimer (mere af det samme). Kan man ikke læse, er flere læsetimer nok ikke barnets livret. Kjeld Fredens mener, der skal noget andet til, et kvalitetsskift, kalder han det.

Det nævnes ikke i filmen, men dens mange scener med børn i konstant bevægelse får mig til at tolke Kjeld Fredens derhen, at han med kvalitetsskift mener leg med mange bevægelser, og her kommer idrætslæreren ind med sine mange muligheder for at lege med børnene og udvikle deres motorik og kreativitet som nogle af de 'tangenter', der skal spilles på, når det drejer sig om at lære at læse.

Men alle, der beskæftiger sig med børn, også de frivillige idrætsledere, bliver her mindet om, at al indlæring er lettere - og sjovere - når leg og læring følges ad.

Indimellem generaliseres lidt for meget og en anelse tvetydigt. For eksempel nævnes det, at 'institution er et andet ord for fattigdom', og det er en urimelig påstand, når vi ved, hvor stort et arbejde der ydes i mange institutioner for at give børn muligheder for kreativitet og leg og bevægelse. Men måske tænkes der på, at samfundet er fattigt, når vi har konstrueret det sådan, at ingen forældre har tid nok til børnene og derfor er nødt til at bruge institutioner så meget. - Men det kan give anledning til en god debat på et forældremøde.

Måske kunne scenerne med børnenes leg gøres lidt mere alsidige. I filmen lægges meget vægt på kamp- og drengelege. Jeg kunne ønske, at nogle af legeklippene havde fokuseret på andre kreative lege, for eksempel pigelege, boldlege og udklædningslege.

- Nu, hvor meget tid i hjemmet og efterhånden også i skolen bliver brugt foran en tv- eller computerskærm, er det inspirerende at få lov til at anmelde et produkt, der beskæftiger sig med aktiviteter, der ligger langt fra de to tidsrøvende og ofte fordummende apparater. Inspireret af Jørn Lunds vending i sin bog 'Sidste Udkald - 'Vejen til fordummelse er brolagt med computere' kunne denne lille films konklusion være, at vejen til at blive klogere er brolagt med leg.

Vil du lege?

- en anderledes film om legen, dens betydning og vilkårene i børns leg i dag

Manuskript og tilrettelæggelse:

Hans Jørgen Rasmussen og Niels Feldballe

28 minutter, farver

Udgivet med støtte fra Danske Gymnastik og Idrætsforeninger og Undervisningsministeriet

581 kroner inklusive moms

Feldballe Film & TV, telefon 6590 4101