Landsby vil opruste med ny skole til 30 millioner

Som kommunens mindste bringes Hovborg Skole tit i spil, når politikerne i Vejen taler om besparelser. Nu vil byens borgere bygge en ny og anderledes skole til 30 millioner kroner. Skolen er et led i strategien for at overleve som et aktivt samfund.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovborg Lokalråd går utraditionelt til værks for at sikre, at landsbyen med 600 indbyggere har en skole. Målet er et børneunivers med vuggestue, børnehave og skole i helt nye lokaler og et undervisningsmiljø, hvor leg og læring bygges op om naturen og oplevelser uden for klasseværelset.

På det pædagogiske område samarbejder lokalrådet med learn-afdelingen i Danfoss Universe, som blandt andet skal uddanne byens lærere, pædagoger og foreninger i forskning, innovation og internationalt samarbejde.

Selve byggeriet skal være ottekantet med flytbare vægge, så der kan undervises på tværs af aldersgrupper, i store og små rum, i grupper og på bitte små hold. Men skolen skal ikke kun bruges til undervisning. Den skal også indeholde turistkontor, innovationskontor, teater, mødelokaler, landsbybibliotek og en forskerafdeling, hvor der blandt andet skal forskes i energi. Derfor har skolen søgt om dispensation til at beholde sin 7. klasse, som Vejen Kommune ellers har besluttet at flytte til en af de store skoler.

Byen skaffer selv pengene

Også når det gælder finansieringen, går lokalrådet nye veje.

"Det er svært at skaffe penge fra kommunen, så vi er i gang med at søge sponsorer og virksomheder, som har leg og læring som en del af deres profil", siger Benny Jensen fra Hovborg Lokalråd. Han er desuden formand for skolebestyrelsen på Hovborg Skole.

Hovborg har selv betalt for sit idrætshus, som ligger på en lejet grund fra kommunen. På samme måde vil lokalrådet finansiere den nye skole selv, men kommunen lejer de lokaler, skolen skal bruge til undervisning.

"Kommunen skal selvfølgelig ikke betale for de kvadratmeter, vi lejer ud til kontorer, forskning og lokale virksomheder. Men vi forventer en masse synergieffekt. For eksempel kan skolen og turistkontoret dele en sekretær", siger Benny Jensen.

Vigtigt det bliver en folkeskole

Den nuværende skole ligger i gamle bygninger og står til at blive revet ned. Lokalrådet kan blive nødt til at erstatte den med en friskole for at føre planerne om en anderledes skole ud i livet, men foretrækker at køre den videre som folkeskole.

"Der vil altid være forældre, som er imod en friskole af principielle årsager eller ikke har råd til at sende deres børn derhen. Vi vil lave en skole for alle byens børn, men vi satser helt klart på at lave en mere fleksibel skole end i dag. Vi vil blandt andet bryde skoledagen op, så nogle elever laver mad til hele skolen, mens andre har idræt", fortæller Benny Jensen.

Lokalrådet har præsenteret planerne på et møde med undervisningsminister Bertel Haarder (V) for at sikre, at skolen kan laves inden for lovgivningens rammer. Ifølge Benny Jensen bakker Bertel Haarder op om planerne i Hovborg og er om nødvendigt villig til at støtte et pilotprojekt.

"Vi vil gerne være en rollemodel for, hvordan man i mindre samfund kan kombinere skole og by. Skolen skal være en integreret del af byen, så borgere i alle aldre har sin gang i bygningen. Skolen skal ikke bare være kommunens. Den skal være borgernes", siger Benny Jensen.

Oldekolle skal gøre plads til unge familier

I dag bor der 600 mennesker i Hovborg, og skolen har omkring 70 elever fra 0. til 7. klasse. Men Hovborg Lokalråd har planer om at komme op på 800 indbyggere i løbet af de kommende år.

"Vi har byggegrunde, men vi får ikke så mange mennesker til at bygge nye boliger i Hovborg. Derfor bygger vi både et oldekolle og andelsboliger, så nogle af vores pensionister kan flytte af deres huse og give plads til unge familier. Hvis ikke vi alle bidrager til byens udvikling, ryger vores skole måske næste gang, politikerne skal spare", siger Connie Skovbjerg fra Hovborg Lokalråd.

Trods sin lidenhed har Hovborg et aktivt foreningsliv og har med sine kun 18 kilometer til Billund en stor tiltrækningskraft på turister, som enten slår sig ned i sommerhusområdet, campingpladsen eller kroen, når de skal nyde naturen eller besøge Legoland og Lalandia. Sidste år havde Hovborg 30.000 overnattende gæster.

Læs mere