Anmeldelse
Ud med kosten - ind med procesudsugning
Svævestøv i luften, ud med kosten - om sikkerhed og arbejdsmiljø i en pædagogisk indpak- ning. Sikkerhed og arbejdsmiljø i skolen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Risikobetonede aktiviteter i grundskolen. Den slags er der til overflod af - efter denne nye publikation at dømme. Vejledningen fremtræder som en særdeles omfattende, grundig og klar arbejdsmiljøhåndbog, som enhver underviser og sikkerhedsgruppe bør have i baglommen. Samtidig er det et værdifuldt redskab i hænderne på planlæggere og beslutningstagere, når der nu og i de kommende år investeres enorme summer i ombygning og nybygning af skoler.
Her har vi på en gang fået samlet alle kendte arbejdsmiljøregler på grundskolens niveau, og sammen med gode råd om den bedste indretning og øvrige faciliteter serveres det hele i en pædagogisk og veloplagt indpakning. Beskrivelserne krydres med eksempler på mange forskelligartede risikomomenter, der ud over de pædagogiske overvejelser bør inddrages af både underviser og ledelse i den organisatoriske planlægning.
Materialet udgives af Branchearbejdsmiljørådet. Undervisning og Forskning, der består af branchens parter - altså står såvel arbejdsgivere som arbejdstagere bag dette nyskabende initiativ for at forbedre arbejdsmiljøet i skolen. Indholdet er blåstemplet af Arbejdstilsynet - den styrelse under Arbejdsministeriet, der fungerer som kontrolmyndighed i forhold til reglerne. Så vejledningen kan vel nærmest siges at have overenskomststatus, og det er jo ikke så ringe endda.
Projektopgaven, tværfaglig og projektorienteret undervisning, den praktisk-musiske dimension og det grønne islæt er medvirkende til, at der i dag i megen undervisning indgår talrige praktiske øvelser, tekniske hjælpemidler, forskellige stoffer og materialer og håndværksmæssige aktiviteter. Og dermed skal der i skolehverdagen over en bred front ske en nøje risikovurdering af såvel undervisernes som elevernes arbejdsforhold.
Især bestemmelser i Arbejdsmiljølovens 'udvidede område' er med til, at håndbogen inddrager de fleste af skolens fag. Tidligere var det mest i faglokaler som fysik og sløjd, at der kunne være fare på færde. Nu er det praktisk talt i samtlige fag, at der ofte foregår praktiske øvelser eller aktiviteter af såkaldt arbejdsmæssig karakter. Både inde og ude. Bestemmelserne retter sig således mod alt arbejde, uanset hvem der arbejder, eller hvor det udføres. De gælder vel at mærke også for eleverne - og for forældres og andre ikke-ansattes deltagelse i arbejdsprocesser. Hvorimod eleverne ikke er omfattet af loven, hvis de blot modtager teoretisk og passiv undervisning.
Indholdet i vejledningen er opdelt efter fagområder som IT/multimedier og pædagogisk servicecenter, idræt, naturfaglige værksteder og praktisk-musiske/tekniske værksteder. Herudover er der som nævnt en beskrivelse af forhold omkring projektopgaven og tværfaglig undervisning. For det enkelte fag eller område er der en grundig vejledning i emner som indretning, risikomomenter, psykiske belastninger, lovkrav, tekniske installationer og rengøring. Det ofte tørre stof er sat ind i en kvalificeret pædagogisk sammenhæng, og for den enkelte 'faglærer' er det særdeles nemt at slå op på netop det for ham relevante fag. Gode tegninger og til tider mindre gode, grumsede fotos er med til yderligere at anskueliggøre indholdet.
Vejledningen nævner desværre intet om risikoen ved at anvende forældede undervisningsmidler - men hvis dens bestemmelser og anbefalinger følges til punkt og prikke i alle landets kommuner, så kunne jeg da godt frygte, at der bliver endnu færre ressourcer til at udskifte nedslidte materialer og øge kvaliteten af undervisningens indhold. Det er naturligvis en helt anden sag. Vigtigst er det, at bogen ud over de helt klare, ufravigelige regelsæt og myndighedskrav oplyser om god kutyme og masser af vink til, hvordan skolens undervisning på kortere eller længere sigt kan gøres så hensigtsmæssig, ideel og risikofri som mulig.
Slut med at kravle duknakket og ydmygt langs panelerne, når der tales om bedre og mere sikre arbejdsvilkår i skolen. Stil krav, tag blot fat i dette enestående værktøj for at håndtere konflikter og urimeligheder - og fremlæg med rejst pande tingene i sikkerhedsgruppen til videre behandling. Men desværre også slut med kost til fejning af sløjdsalens gulve med velduftende savsmuld og høvlspåner - svævestøv er kræftfremkaldende, og kosten er ved lov afløst af procesudsugning.
Alle landets grundskoler har allerede fået tilsendt ti gratis eksemplarer af den nye, lettilgængelige og vedkommende håndbog. Yderligere eksemplarer kan bestilles, eller en printervenlig udgave kan hentes gratis fra http://www.bar-u-f.dk - hvor der også findes mange andre informationer om arbejdsmiljø og undervisning.
Lad blot klokken ringe, og giv skolen et sikkerhedstjek.
Når klokken ringer . . .
- en branchevejledning om risikomomenter
i undervisningen
Af Elsebeth Ravnkilde Jensen og
Bent Christiansen
144 sider, 165 kroner plus forsendelse
Branchearbejdsmiljørådet. Undervisning og
Forskning
Telefon 3614 3131, www.asc.amr.dk