Skolerne har haft for kort tid til at tilmelde sig forsøget, lyder det fra Skolelederforeningen.

Mere spansk i skolen? Kun to skoler vil være med i forsøg

I fredags var der deadline for tilmelding til ministeriets forsøg, som giver mulighed for at udbyde spansk som treårigt valgfag. Det har kun to folkeskoler gjort.

Publiceret

De her skoler er med i forsøget

  • Lynghøjskolen, Roskilde
  • Tjørnegårdsskolen, Roskilde
  • Frederiksberg Ungdomsskole
  • Ringsted Ungdomsskole

Kilde: Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal spansk blive en større del af folkeskolens undervisningstilbud? Det har undervisningsministeriet forsøgt at lægge op til ved at igangsætte et forsøg, som skolerne har kunnet tilmelde sig op til skoleferien.

I dag kan skolerne udbyde spansk som étårigt valgfag. Med forsøget skulle der gives lov til, at skolerne kunne udbyde faget som et treårigt valgfag udover de to 2. fremmedsprog tysk og fransk.

Men selvom ministeriet undervejs forlængede tilmeldingsfristen, har kun to Roskilde folkeskoler og to ungdomsskoler ønsket at være med.

Skolelederforeningen: Al for kort frist

Næstformand i Skolelederforeningen Dorte Andreas er ærgerlig over, at ikke flere skoler kommer med i forsøget. Men det beskedne ansøgertal er næppe udtryk for, at der ikke findes nogen interesse, vurderer hun.

Forlænget frist til tre-årigt forsøg med spansk

"Når skolerne først får besked om forsøget midt i maj, er det for længst kørt med fagfordeling og skemalægning. Man skal jo finde ud af, om der er nogen, der kan undervise i faget, eller om man skal have etableret et samarbejde for at kunne udbyde spansk", forklarer hun og noterer sig, at ministeriet heller ikke har været gode nok til at skabe opmærksomhed omkring forsøget.

Skolerne har kunnet tilmelde sig siden 9. maj. I første omgang var ministeriets deadline 8. juni, inden den blev forlænget til 30. juni.

Spansklærere hænger ikke på træerne

Både ministeriet og Skolelederforeningen oplyser, at de ikke har noget overblik over, hvor mange skoler der i forvejen udbyder spansk som étårigt valgfag. Men Dorte Andreas har en klar forventning om, at spansklærere ikke ligefrem hænger på træerne.

"Vi ved ikke, hvor mange der kan spansk, men vi ved, at det er svært at skaffe fransklærere. Så jeg forestiller mig, at det også er svært at skaffe spansklærere", fortæller hun.

Har skolerne ikke lærere til at undervise i spansk, kan skolerne ifølge Dorte Andreas overveje muligheden for at indgå et samarbejde med den nærliggende ungdomsskole.

"Men det vil i så fald blive et økonomisk spørgsmål. En anden mulighed kan være, at man samler elever fra flere skoler. Men så skal man koordinere, at alle har valgfag på samme tid. Så det kræver en del planlægning, og det har helt sikkert spillet ind i forhold til de meget få tilmeldinger", lyder det fra skoleledernes næstformand.

Minister: Forsøget skal bidrage med vigtig viden

De to Roskilde folkeskoler kan se frem til at modtage læseplan og vejledning til det treårige valgfag fra en arbejdsgruppe, som ministeriet har nedsat.

Da Merete Riisager præsenterede forsøget, lød det, at forsøget skulle bidrage med "viden om, hvordan eleverne når et dybere fagligt niveau i spansk".

Desuden skal en afsluttende evaluering af forsøget ifølge ministeren danne grundlag for, "om spansk kan indgå som 2. fremmedsprog i folkeskolen".

Det vil igen være muligt at tilmelde sig forsøget til næste år. Ministeriet oplyser, at der kommer mere information på den anden side af sommerferien.