Lærer krænkede elev seksuelt: Nu betaler Sorø Kommune pigen erstatning

Både elever og kolleger havde gjort opmærksom på grænseoverskridende adfærd, men først efter at læreren var stoppet på skolen, betroede pigen sig til en lærer, og læreren blev dømt for voldtægt. En dom, der senere blev ændret til samleje med mindreårig.

Publiceret Senest opdateret

En modbydelig sag fra en skole i Sorø Kommune, hvor en lærer er dømt for voldsomt seksuelt samkvem med en elev, har nu fået et yderligere efterspil. Kommunen har i går indgået forlig med forældrene og betaler 300.000 kr. i erstatning for ikke at have formået at forhindre sagen.

En idrætslærer havde gentagne gange samleje med en kun 13-årig elev i 2017 og ´18. Manden blev i 2019 dømt for voldtægt af pigen plus flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse af andre elever, men året efter ændrede landsretten dommen fra voldtægt til samleje med mindreårig. Sagen var en af anledningerne til en lovændring, der betyder, at det fra marts i år defineres som voldtægt, hvis en voksen person over 22 år har samleje med en under 15 år. Tidligere var grænsen 12 år.

Pigens forældre stævnede efterfølgende Sorø Kommune for brud på pigens menneskerettigheder, fordi kommunen ikke for alvor greb ind, selvom flere både elever og kolleger havde henvendt sig til skoleledelsen om grænseoverskridende adfærd. Det var først, efter at læreren var stoppet på skolen, at pigen fortalte om sagen til en anden lærer, og skoleledelsen gik til politiet.

I går blev der indgået i forlig i sagen, skriver Tv2 Øst, og Sorø Kommune betaler pigen 300.000 kr. i erstatning.

"Der har været en masse tegn på, at der var noget fuldstændigt galt her. Dem har man ikke formået at følge op på", siger familiens advokat, Emil Kiørboe, til tv-stationen.

Folkeskolen fulgte sagen i byretten i Næstved i 2019. Her fortalte skolelederen, at han flere gange havde haft samtaler med læreren om, hvordan man holder en professionel distance til sine elever. Samtalerne tog han, fordi ledelsen fik henvendelser fra elever, lærere og forældre om upassende adfærd. Der var tale om groft sprog og upassende kontakt mellem læreren og elever. Skolelederen fortalte, at læreren havde en tendens til at "gebærde sig uheldigt" og ende i "aparte situationer", men at han havde tiltro til, at han ikke vill forgribe sig på elever.

Læreren forklarede, at han led af posttraumatisk stress efter en udsendelse som soldat, og at det havde påvirket hans dømmekraft. I byretten blev han idømt seks års fængsel for flere voldtægter, andet seksuelt forhold en samleje over blufærdighedskrænkelse over for den 13-årige pige samt for vidnetrusler imod hende og krænkelse af to andre elevers blufærdighed. Han ankede sagen til landsretten, som altså ikke fandt ham skyldig i voldtægt og nedsatte dommen til to års fængsel. Han må desuden ikke arbejde med børn og unge under 18 år.

Powered by Labrador CMS