Slut med faste skoleferier

Rejsebureauerne kan godt begynde at justere prislisterne, så uge 42 og uge 7 og 8 ikke er dobbelt så dyre som nabougerne. Undervisningsminister Ulla Tørnæs har netop i et hyrdebrev til kommunerne understreget, at skoleferierne ligger frit.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ikke kun spørgsmålet om, hvornår ferien skal ligge, men også spørgsmålet om eleverne overhovedet skal have efterårs- eller vinterferie ligger hos kommunalbestyrelsen, og den hidtidige lovregel om 200 skoledage årligt eksisterer ikke længere. I stedet er det antallet af undervisningstimer, eleverne har krav på over tre-årige perioder samt skoledagens længde, der afgør, hvor mange skoledage, eleverne skal have i løbet af et år. Kun ét er centralt fastlagt, nemlig hvornår sommerferien starter.

De 200 skoledage forsvandt ud af folkeskoleloven ved forliget i 2002, men de er ikke forsvundet ud af bevidstheden hos dem, der ringer ind til ministeriet og spørger om reglerne, fortæller fuldmægtig i Uddannelsesstyrelsen Annelise Johnsen om baggrunden for hyrdebrevet.

Og det er i virkeligheden kun afskaffelsen af 200 dages-reglen, der er ny. At alle skoler i årevis har holdt lukket i uge 42 skyldes mere tradition end regler. Ugen lå i ministeriets vejledende ferieplan, men den har kommunerne set bort fra på flere andre punkter. Det er kommunerne selv, der har indført vinterferien i februar og fundet tiden til det ved at åbne skolerne allerede en af de første dage i august.

Der står stadig i folkeskoleloven, at ministeren kan udsende en vejledende ferieplan, men ind til videre er der ikke planlagt nogen vejledning, oplyser Annelise Johnsen.

I øvrigt begynder sommerferien fortsat midt i juni i hvert fald til og med 2006. I mellemtiden skal grundskolerådet og de poltiiske partier bag folkeskoleloven diskutere ønsket om at rykke feriestarten længere hen mod juli.